Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Drankjes 21 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 10 leukste authentieke cafés (ja, die bruine kroegen) van Amsterdam

Gewoon echte authentieke bruine cafés in Amsterdam maken steeds vaker plaats voor de hippe exemplaren. Natuurlijk zijn wij ook dol op de hipste tentjes waar je lekker uitgebreid kunt dineren of heerlijk kan borrelen. Maar soms is het ook gewoon heerlijk om een simpel kroegje op te zoeken met de ouderwetse rode gordijntjes, het houten interieur en bruine barkrukken. Op de een of andere manier blijft dit zijn charme behouden en kun je hier terecht voor de beste borrels.

Dit zijn de leukste bruine kroegjes in Amsterdam, waar het frituurvet altijd borrelt en de tap continu goud stroomt.

Café ‘t Gasthuys

We trappen af met een van onze all time favorites: Café ‘t Gasthuys. Als je de hele dag door de Kalverstaart hebt lopen slenteren is dit café ideaal om de dag af te sluiten met een goede borrel. Het gebouw is eigenlijk zo smal dat je er makkelijk voorbij zou lopen. Maar doe dit niet, want als je eenmaal binnen bent, zie je pas hoe leuk en authentiek dit kroegje is. Er zit zelfs nog een ‘keukenlift’ in, die ervoor zorgt dat het eten vanuit de keuken bij de bar terecht komt.

Lokaal ‘t Loosje

De inrichting van Lokaal ‘t Loosje is mega cute! Hoewel het ouderwets is ingericht, met houten tafels en stoelen en een klassieke wandbetegeling, is de uitstraling toch een soort hip. Het pand aan de Nieuwmarkt diende vroeger als wachtstation voor de paardentram en is nu de ideale ontmoetingsplek voor bier- en borrelliefhebbers. Een ding is zeker, je voelt je waarschijnlijk bijzonder snel thuis bij dit gezellige bruine café.

Café de Sluyswacht

We kennen allemaal wel de sluizen in Amsterdam, die ervoor zorgen dat schepen kunnen passeren. Café de Sluyswacht ligt naast zo’n sluis aan de Jodenbreestraat. Oorspronkelijk is het een sluiswachtershuisje waar de sluiswachter woonde om de sluis te bedienen, controleren en onderhouden. Nu is het een café en een rijksmonument. Een groot pluspunt is het gezellige terras waar je kunt neerploffen voor een heerlijk drankje.

Café Nol

Dit is het bekendste café in de Jordaan. Aan hun motto: ”Café Nol, altijd lol”, is niets gelogen. In dit ouderwetse kroegje (vol met spiegels aan de muren en een kroonluchter in het midden), kun je meezingen met alle Hollandse hitjes.

Café Sonneveld

In Café Sonneveld krijg je altijd een warm Amsterdams welkom. Het kroegje is opgericht door een echte Amsterdamse cabaretier Wim Sonneveld. Als eerbetoon aan hem is hij overal terug te vinden in het pand. Je kunt hier terecht voor een heerlijk belegd broodje of een daghap. Van echte rundvleeskroketten, een mals biefstukje tot een echte Hollandse stamppot, bij Café Sonneveld ben je aan het goede adres.

‘t Monumentje

Dit oude en bruine kroegje mag niet ontbreken in dit lijstje. Met de oude schilderijtjes, hanglampen boven de bar, metalen bordjes als decoratie aan de muur en houten tafels en barkrukken is dit een echte ouderwetse stamkroeg. Het café heeft een heerlijk terras om in de zomer lekker in het zonnetje te genieten. ’t Monumentje zit vaak vol met stamgasten, buurtbewoners en studenten.

Café Hoppe

Hier kun je inmiddels al 348 jaar terecht voor een lekker drankje.. Het café ligt op het Spui en is razend populair onder zowel de oudere en jongere Amsterdammers. Grappig om te weten is dat deze bruine kroeg de hoogste bieromzet per vierkante meter van Amsterdam heeft. Hoppe is verdeeld in twee panden, Sta-Hoppe en Zit-Hoppe. Waar de toeristen vooral bij het zit gedeelte te vinden zijn, zijn de stamgasten staand, met een biertje in hun hand aan de bar te vinden.

Café Gruter

Café Gruter is een echt bruin, authentiek en tijdloos café. Het ligt midden in het chique Oud-Zuid en is toch lekker laagdrempelig en ongedwongen gebleven. Je kunt hier terecht voor een bakkie koffie en de krant of een heerlijke lunch of diner op het terras. Met genoeg keuze aan speciaalbieren van de tap is dit ook de perfecte plek voor donderdag- en vrijdagmiddagborrels.

Café ‘t Papeneiland

Op de Prinsengracht bevindt zich Café ‘t Papeneiland dat al sinds 1642 geopend is. Het café wordt gerund door een Amsterdamse familie en staat bekend om zijn lekker appeltaart. Toen Bill Clinton hier een bezoek kwam brengen om de zelfgebakken appeltaart te proeven werd Café ‘t Papeneiland wereldnieuws.

Proeflokaal A. van Wees

De naam zegt het al, dit café is namelijk in 1973 geopend door familie van Wees. Proeflokaal A. van Wees is met de tijd mee gegaan, maar heeft tegelijkertijd de oorspronkelijke tradities behouden. Zo zit de originele broekpomp, die werd gebruikt bij het destilleerproces van jenever, nog steeds in de bar. Ook grappig om te weten: het pand bevindt zich op een plek dat vroeger een steeg was en dat is nog steeds terug te zien aan de originele straatstenen vloer.

Dus aan welk café ga jij binnenkort een bezoekje brengen?

Feit of fabel: wijn voor bier geeft plezier en bier voor wijn geeft venijn