Shanice Zoeteweij
Shanice Zoeteweij Beauty en Style 28 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Zo kom je van bacne af – die vervelende puistjes op je rug

Een zomer garderobe staat synoniem aan blote schouders én rug. Maar als je last van bacne hebt word je daar – weten we uit eigen ervaring – niet zo heel vrolijk van. Zeker niet als je pubertijd al ver achter je ligt of als je geen puistjes meer hebt maar nog wel zichtbare littekentjes. Met deze tips draag jij weer super zelfverzekerd je bikini of off shoulder -tops.

Bacne: wat is het precies?

De naam verklapt het al een beetje, bij bacne gaat het om acne die zich bevindt op je rug AKA je back. Net zoals op je gezicht, zitten er op je rug ook kliertjes die talg produceren. Wanneer dode huidcellen, bacteriën en talg samen komen gaan de poriën ontsteken en ontstaan er puistjes. Op je rug bevinden zich veel talgkliertjes en zweet waardoor hier puistjes vaker voor komen.

Wat veroorzaakt bacne?

Zoals bij normale acne, kan het ook op je rug verschillende oorzaken hebben. Hier onder hebben we de meestvoorkomende op een rijtje gezet.

Hormonen

Eén van de meest voorkomende oorzaken zijn de hormonen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je lichaam meer olie en talg produceert in de huid en in combinatie met dode huidcellen en bacteriën veroorzaakt het verstoppingen en puistjes.

Wrijving

Heb je vaak last van bacne op je linkerschouder bijvoorbeeld? Dan is de kans groot dat je gewend bent om de handvaten van je tas links te dragen. Wrijving met kleding of accessoires kan namelijk ook een boosdoener zijn. Houd ook je wasmiddel in de gaten of dit niet de oorzaak kan zijn.

Sporten

Nee, dit is geen excuus om geen work-outs meer te doen. Sporten is namelijk niet de boosdoener, maar wél wat je daarna doet. Het beste is om daarna gelijk je sportkleren uit te trekken en onder de douche te springen, voordat zweet en bacteriën de kans krijgen om de poriën te verstoppen.

Genen

Helaas hebben sommige ook gewoon iets minder geluk en maakt hun huid van nature meer talg aan en bevat de huid meer bacteria. Dit is genetisch bepaald. Je kunt niet alles hebben ;-).

Wat kun je tegen bacne doen?

De grote vraag is natuurlijk: hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? Liever gisteren dan vandaag. Gelukkig zijn daar verschillende opties voor. Dit zijn onze tips:

 • Blijf weg bij scrubs, deze kunnen de talgproductie soms juist stimuleren
 • Gebruik producten met dezelfde pH-waarde als je huid (ongeveer 5.5) om de bacteriën in balans te houden
 • Probeer je acne face cleanser ook eens op je rug
 • Zoek producten met salicylzuur, tea tree, zwavel. Deze verwijderen olie en bacteriën die de poriën blokkeren.
 • Vergeet na reinigende producten niet te hydrateren met een olievrije formule
 • Zorg dat je genoeg vitamines binnen krijgt, vooral vitamine A is een aanrader
 • Hoe kun je bacne littekens voorkomen?

  Heb je eindelijk de ontstekingen onder controle, is het kwaad al geschied. Gelukkig kun je ook iets doen om de littekens die worden veroorzaakt door bacne tegen te houden.

  Rugzakken

  Je herinnert je vast nog wel uit je jaren als brugpieper hoe erg een rugzak kan schuren. Maar hoe hip je exemplaar nu ook is, als je last hebt van bacne kun je beter op zoek naar een ander tas. De frictie zorgt er namelijk voor dat de acne dusdanig gaat ontsteken dat het sneller littekens veroorzaakt.

  Ademende kleding

  Door het dragen van ademende outfits blijft zweet en warmte minder hangen, wat dus positief is voor het herstel van je huid. Kies dus voor katoen in plaats van synthetische stoffen.

  Afblijven

  Dit is waarschijnlijk de lastigste van allemaal: niet aan je puistjes zitten en ook niet uitknijpen. Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn, je beschadigt vaak de huid waardoor je blijvende littekens krijgt.

  Niet zonnen

  Sommigen denken juist dat de zon goed is voor acne en de littekens. Maar het versterkt juist de roodheid en pigmentatie die de acne achterlaat waardoor de littekens langer en beter zichtbaar blijven.

  Helpen deze opties niet? Check dan eens of laseren, chemische peelings, retinoids of micro-needling/derma-rolling iets voor jou is.

  Lees ook:

  Byrdie