Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Gezondheid 22 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Last van hangxiety na een avondje uit? Met deze tips kom je de dag rustig door

Heb jij weleens last van hangxiety? Oftewel: hangover en anxiety? Yes, dit is niet zomaar een kater, maar een mentale kater, die door de alcohol gepaard gaat met gevoelens van onrust en paniek. Niet erg fijn dus. Wij vertellen je precies wat hangxiety is en vooral hoe je jezelf er doorheen slaat.

Wat is hangxiety?

Bij hangxiety, hoort obviously een hangover. Met een kater voel je je nou eenmaal slecht, maar als je hier ook nog eens paniek van krijgt kan dit erg vervelend zijn. Anxiety staat namelijk voor onrust, gespannen zijn en overmatig piekeren. Angst en paniekaanvallen horen hier ook bij en alcohol lijkt het gevoel van angst te versterken.

Ons brein maakt van nature feel good stofjes aan, maar na wat glaasjes alcohol (of andere middelen) kan er een tekort aan dit stofje ontstaan. Daarbij proberen onze hersenen de drankjes te compenseren door alle zeilen bij te zetten. Je lichaam maakt hierdoor cortisol en adrenaline aan, dit zijn stresshormonen om de alcohol te kunnen verwerken. Tenslotte is je nachtrust na een avondje borrelen ook een stuk minder. Hierdoor voel je je onrustig, ben je sneller overprikkeld en kan je brein indrukken minder goed verwerken. Normale signalen worden door je hersenen ineens onterecht als alarmerend ervaren. Nu weet je in ieder geval waar die vervelende hangxiety vandaan komt.

Even relativeren

Als je gisteravond iets te veel gedronken hebt en je maakt je de volgende ochtend druk over wat je allemaal hebt gedaan, bedenk dan: niemand maakt zich zo druk om wat jij hebt gedaan als jij zelf. Anderen zijn al lang weer vergeten wat jij gedaan hebt en zijn vooral druk met zichzelf. Waarschijnlijk hebben zij ook allemaal wel iets gênants gezegd of gedaan en ben jij hier ook totaal niet mee bezig.

Kotsen van de alcohol is ook een dingetje waar veel mensen hangxiety van krijgen, maar dit is bijna iedereen weleens overkomen. Hou gewoon in gedachten dat dit kan gebeuren en dat dit er soms een beetje bij hoort. Daarbij kun je er de volgende dag niks meer aan doen.

Tot slot is het soms fijn om even je vrienden te appen of bellen om de avond na te bespreken. Je zult merken dat zij misschien ook wel dingen hebben gedaan waar ze zich misschien een klein beetje voor schamen. Er is een grote kans dat jullie tegen elkaar zeggen: ”Zo erg is het toch niet, het valt allemaal wel mee.” Zo zie je het even vanuit een ander perspectief en word je (hopelijk) een beetje gerustgesteld.

Tips

Het zou zonde zijn al je je leuke avond laat verpesten door er heel erg over in te gaan zitten. Zorg daarom dat je jezelf iets beter voelt door lekker gezond te eten en veel water te drinken. Kamillethee is ook een goede tip, want dit werkt lekker rustgevend. Cafeïne daarentegen kun je beter vermijden, je brein is namelijk al hyper en onrustig genoeg. Last but not least: het is verstandig om wat afleiding te zoeken. Ga even lekker een stuk lopen met je favoriete muziek of podcast in je oren en al dat gepieker ben je zo vergeten. Eet wat lekkers, kijk je favo film.. alles waar je blij en rustiger van wordt.

Struggle jij met acne? Begin met ‘oplossen’ van binnenuit – dit wil je juist wél eten