Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Life 16 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Beetje (boel) brak? Deze tips helpen je van je kater af

Het weekend staat bijna voor de deur aan en dat betekent: vrijmibo’s, terrasjes pakken, uitgaan of een bezoekje aan een festival. Een ding is zeker: de kans dat jij brak bent is aanwezig. Maar good for you want je zult vast niet de enige zijn. Met deze tips kom jij de dag door!

Voorkomen is beter dan genezen

Voordat we beginnen over de ultieme uitbrak tips, kun jij beter gewoon weten hoe je zonder kater wakker kan worden. We weten allemaal dat alcohol je lichaam uitdroogt, gelukkig hebben we ORS-poeder ontdekt. Dit middeltje herstelt de vochtbalans in je lichaam, waardoor jij minder uitdroogt. Aan de andere effecten van een kater, zoals misselijkheid, hartkloppingen of zweten, kan ORS helaas niets veranderen. Maar gelukkig kunnen we daarvoor nog een paracetemol nemen voor het slapen gaan.

Good food

Hoofdpijn op je brakke dag komt niet alleen door de hoeveelheid die je hebt gedronken de avond ervoor. Dit is namelijk ook afhankelijk van wat je gegeten hebt. Vettig eten zoals friet, pizza of hamburgers zijn goed om katers te voorkomen omdat het de absorptie van alcohol vertraagd. Hoewel je de dag erna waarschijnlijk ook snakt naar vettig eten, is het beter om dat niet te doen. Wat wel een goed katerontbijtje is, zijn eieren! Hierin zitten namelijk veel B-vitamines en proteïnes.

Ook een beetje dorstig?

Sportdrankjes zoals AA of Aquaris helpen je om van de hoofdpijn af te komen. Deze drankjes zijn natuurlijk gemaakt om uitdroging tijdens het sporten te voorkomen en het verlies van zouten en mineralen tegen te gaan, maar wie zei dat je ze niet mocht drinken als je een kater hebt? Ondanks dat je waarschijnlijk weinig hebt geslapen, kun je koffie beter laten staan, want dit werkt juist alleen maar uitdrogend.

Don’t smoke and drink

Uit een studie van Brown University blijkt dat roken tijdens het drinken je kater de volgende dag erger maakt. Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar studenten die de ene avond wel rookte tijdens het drinken en de andere avond niet rookte. Bij hetzelfde aantal drankjes, bleek dat wanneer mensen hadden gerookt ze een ergere kater hadden. Tabak heeft dus een directe invloed op het krijgen van een kater, waarschijnlijk komt dit door de effecten van nicotine op het zenuwstelsel.

Brak? Ga eropuit!

We weten al lang dat een lekkere douche je flink kan opknappen, maar wat nog beter is, is even lekker in bad. Trek er dus samen met een vriendin op uit naar de sauna of een zwembad. Tip van ons: in Amsterdam zit de sauna Kuuma. Hier kun je met wel acht personen een prive sauna boeken naast het IJ of het Marineterrein voor maar €12,50 pp. Hierna kun je gelijk een frisse duik nemen!

Even een frisse neus halen kan natuurlijk ook helpen om jou kater wat dragelijker te maken. Ga even lekker wandelen in het bos of door de duinen. Zet een leuke podcast aan en voor je het weet ben je die kater vergeten. Vind je jezelf echt zielig? Haal dan een lekker gembertheetje voor onderweg. Ten eerste is dit lekker warm voor in de winter, maar het helpt ook nogeens tegen misselijkheid.

Last and least favorite

Sporten, misschien niet het eerste waar je zin in hebt, maar het werkt zeker. Maak het jezelf alleen niet te zwaar. Je lichaam is al herstellende dus je wilt ook weer niet al te veel vocht verliezen. Daarnaats schijnt het een mythe te zijn dat je met sporten alcohol eruit zweet, dus of je hier zin in hebt op je brakke dag is helemaal aan jou. Wel is een workout zeker een oppepper.

Chillen…

Tja misschien kom je toch wat minder makkelijk van die kater af dan je dacht. Gewoon even lekker chillen is daarom ook helemaal goed. Kies een leuke serie of film uit en ga lekker languit op de bank liggen. De volgende dag ben jij in ieder geval weer helemaal de oude.

Broken hearted girl? Deze tips slepen je door deze periode heen