Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Is cola zero nou echt beter voor je dan de ‘normale’ cola met suiker?

Dit herken je vast wel (oeps): je vraagt om een groot Big Mac menu met frietsaus, maar om toch een beetje ‘gezond’ te doen kies je wel voor een cola zero. In cola zero zit geen suiker en zitten ook nauwelijks calorieën en om deze reden drinken mensen vaak cola zero met de gedachte dat dit gezonder is.

Maar is dit wel zo?

Wat zit er in cola zero?

In cola zero zijn de suikers vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Aspartaam is één van deze zoetstoffen die suiker vervangt. Deze zoetstoffen zijn 200 keer zoeter dan de hoeveelheid suiker die in de klassieke cola zit.

Is cola zero gezonder dan cola?

In cola zero zitten dus zoetstoffen als aspartaam, dit is geen gezonde vervanging voor suiker. Dit komt doordat aspartaam in ons lichaam wordt omgezet tot het aminozuur fenylalalnine. Van deze stof kan je hoofdpijn en spijsverteringsproblemen krijgen. Als het gaat om suikers, bestaat normale cola dus uit veel meer suikers en calorieën en dit is natuurlijk niet goed voor je, helemaal niet als je wil een klein beetje wil afvallen of gezonder wil leven.

Calorieën cola zero

Wil je afvallen maar soms wel cola drinken? Dan is cola zero sugar wel een aanrader. Hier zitten namelijk bijna geen calorieën in. Wil je in het algemeen een gezondere levensstijl? Dan is water of thee toch echt je beste optie. Je hoeft cola echt niet helemaal uit je leven te schrappen.. af en toe een glas kan best wel.

Slecht voor je tanden

Als het gaat om je gebit is cola sowieso geen aanrader. Cola bevat namelijk fosforzuren en die tasten het tandglazuur aan. Om je gebit mooi te houden is (ja daar zijn we weer) water een goed optie.

Of ‘t gezonder is is dus niet helemaal duidelijk, maar ga je voor minder suiker? Dan is zero een goeie optie. Wil je gezonder leven? Schrap cola (of frisdrank) dan maar uit je dieet.

5 redenen waarom meisjes die in bed eten de meest relaxte vriendinnen uit de vriendengroep zijn