Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Beauty en Style 22 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

De hype die collageen heet: de zin en onzin van het zogenoemde wondermiddel

Collageen is the next big thing op beautygebied. Of beter gezegd; dat is het al jaaaaaren, alleen is het tegenwoordig een gigantische hype. Hoezo is het ineens zo’n trend om collageen te suppleren of op je gezicht te smeren? Komt dat de beloftes na of zit er nog een adertje onder het gras? Belangrijk om je altijd af te vragen voordat je begint aan de (dure) collageen-supplementen of serums.

Collageen is een natuurlijk product en zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Als je jong bent, maakt je lichaam het stofje zelf aan maar naarmate we ouder worden gebeurt dat minder. Zo, nu weet je direct waar die rimpels van je ouders en opa en oma vandaan komen. Vanaf een jaar of 25 zou het handig zijn om je lichaam een handje te helpen met de aanmaak ervan en daar komen allerlei collageen bevattende producten om de hoek zetten. We scheiden de zin en de onzin ervan.

De hype die collageen-suppletie heet

Een stevige en gladde huid, dat willen we natuurlijk allemaal wel. Producten met collageen vliegen o.a. daarom over de toonbank. Een trend die is overgewaaid uit Azië, waar de beauty-industrie nog meer booming is dan hier. Ook op Beautify schrijven we over collageen, want het is een belangrijke stof voor de huid.

De keerzijde is dat de collageen-producten die je in de supermarkt kunt kopen vrij prijzig zijn. En dat terwijl, blijkt uit een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde, het juist vrij goedkoop is om te maken.

Hoe gebruik je collageen?

Collageen maakt je lichaam zelf aan, maar helaas minder naarmate je ouder wordt. Je kan je lichaam een handje helpen door gezond te eten, niet te roken en niet in de zon te zitten (en natuurlijk altijd zonnebrand te gebruiken als je dat wel doet).

Peter Velthuis, cosmetisch dermatoloog in het Erasmus Medisch Centrum, vertelt in de aflevering dat collageen op je huid smeren eigenlijk weinig effect heeft, omdat de stof van binnenuit moet komen. Zo vertelde ook huidspecialiste Suzan Oerlemans ons in een eerder artikel:

“Van binnenuit kun je heel veel betekenen voor de huid, maar juist de synergie van meerdere producten maakt het krachtig. Collageen is zeker een bewaker van jeugdigheid en schoonheid, maar heeft ook andere stoffen en processen in het lichaam nodig om de huid te kunnen verbeteren.” En dat klopt, want naast collageen is bijvoorbeeld ook vitamine C een belangrijk element om de aanmaak van collageen te bevorderen.

De beste manier om je lichaam te voorzien van een collageen boost is dus vooral door te letten op wat je binnenkrijgt, in plaats van extra (dure!) crèmes of serums op je huid te smeren.

Collageen uit supplementen of uit voeding

De allerbeste manier om genoeg collageen aan te maken, volgens Velthuis, is door middel van de juiste voeding. We schreven al eerder over de producten die collageen bevatten (zoals bouillon die is getrokken uit botten) en producten die helpen om de aanmaak te stimuleren (zoals groente en fruit).

Een eventuele tweede optie is om collageen supplementente gebruiken die via de darmen je lichaam inkomen. Als je je lichaam graag extra collageen wilt toedienen, zou een eetbaar beertje of ander supplement wellicht kunnen helpen.

Maar om het nogmaals even te benadrukken, is het het allerbeste om er een gezonde levensstijl op na te houden – en zo geldt voor eigenlijk alles in het leven. Rook niet, bescherm jezelf tegen de zon en eet gezond. Dat is de allerbeste collageen-suppletie die je je maar kunt wensen.

Meer wonderingrediënten: Zo gebruik je het wonderingrediënt AHA