Emma Toussain
Emma Toussain Life 19 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

De eerste Prinsjesdag van Alexia: wat doet ze daar en wat heeft ze aan?

Vandaag, op de derde dinsdag van september, is het Prinsjesdag. Op deze dag spreekt het staatshoofd in een vergadering van de Staten-Generaal de troonrede uit. Na terugkomst op Paleis Noordeinde is er de zogenoemde balkonscène, waarbij de leden van de koninklijke familie vrolijk zwaaien. Dit jaar doet prinses Alexia voor het eerst mee – wat is haar rol? En wat heeft ze aan?

Ook een hoedje?

Alles over de eerste Prinsjesdag van Alexia

Omdat Alexia inmiddels 18 jaar oud is, doet ze ook mee met de koninklijke taken van de familie. Niet intens zo als grote zus Amalia, aangezien zij toekomstig Staatshoofd wordt. Op Prinsjesdag wordt de troonrede voorgelezen, maar wat zal dan de rol van Alexia zijn? Voornamelijk het aanwezig zijn en haar gezicht laten zien tijdens de balkonscène. Alexia rijdt mee in de Gala-glasberline, deze koets vertrekt vlak voor de Glazen Koets vanaf Paleis Noordeinde naar de schouwburg. Hierin zitten ook prins Constantijn en prinses Laurentien. Haar grote zus en ouders zitten dan weer in de Glazen Koets, die is alleen bestemd voor het Staatshoofd en het toekomstig Staatshoofd. Tjsa, vrij ouderwets dus nog.

Vorige week had Alexia haar eerste werkbezoek, ze doopte het schip de Vox Alexia.

Wat heeft Alexia aan tijdens Prinsjesdag?

Eerder werd al bekendgemaakt dat ze een galajurk zal dragen met een sjerp van een onderscheiding die zij kreeg op haar achttiende. Het blijkt een mooie fuchsia jurk te zijn. ook heeft ze een bloem in haar haar, in plaats van een hoedje op.

alexia prinsjesdag
KOEN VAN WEEL

Een tussenjaar

Eerder dit jaar slaagde ze voor het VWO en de 18-jarige prinses neemt nu een tussenjaar. Net zoals Amalia dat deed na haar middelbare school. De prinses gaf tijdens de jaarlijkse zomersessies aan dat het voor haar niet de beste keuze is om meteen door te gaan studeren. „Ik wil nog heel even wachten, ik ben nog niet klaar om die stap te zetten. Ik heb twee heel bewogen jaren gehad en denk dat het beter is voor mij als ik dan heel even een tussenjaar neem.”

Deze merken droegen de Nederlandse prinsessen naar de Formule 1 in Zandvoort