Renée
Renée Gezondheid 9 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Als je eerder ongesteld wil worden, lees dan dit

Opeens bedenk je dat je op vakantie gaat/een belangrijke dag hebt/je jubileum met je lover hebt. Maar eh, één probleempje: je moet ongesteld worden. Het liefst schuif je de dagen even op, maar is het mogelijk om eerder ongesteld te worden? Of wat juist als je eerder ongesteld bent geworden zonder dat je daarom hebt gevraagd? We vertellen je er in dit artikel meer over.

Als je geen anticonceptiepil gebruikt is het een stuk lastiger om je menstruatie te plannen. Wanneer je het overlaat aan Moeder Natuur kun je soms nogal verrast worden door de irritante timing. Want wat nou als je geen zin hebt in menstruatiebloed, buikkrampen en stemmingswisselingen? Kun je dan eerder ongesteld worden?

Eerder ongesteld worden

Er zijn twee situaties: of je leest dit omdat je eerder ongesteld wil worden, of je bent eerder ongesteld geworden en je begrijpt niet waarom. In deze alinea’s behandelen we de eerste vraag. Want kun je Moeder Natuur zo manipuleren dat je menstruatie eerder komt?

Het antwoord is simpel: nee, dat kan niet. Op het internet lees je allemaal trucjes die je kunt doen om je menstruatie op te wekken. Van ontspannen en kruidenthee drinken tot orgasmes: hoewel alles hartstikke fijn kan zijn, raden we je niet per se aan om dit te doen omdat je per se ongesteld wil worden.

Het antwoord

Mary Jane Minkin, professor bij Yale University, vertelt aan Refinery29 hoe het zit: “Er is werkelijk niks wat werkt, behalve hormonale manipulatie.” En daarmee bedoelt ze dus de pil.

Als je überhaupt niet ongesteld wil worden, kun je met de anticonceptiepil de stopweek overslaan en aan een nieuwe strip beginnen. Als je de pil niet slikt is dit geen optie en komt je menstruatie wanneer het komt.

Je bent eerder ongesteld geworden

Het kan ook zijn dat je wordt verrast omdat je eerder ongesteld bent geworden, terwijl je er helemaal niet op hebt gerekend. Hè, hoe kan dat dan? Allereerst is het goed om te weten dat het normaal is als je niet op de exacte datum ongesteld wordt. Als je tussen de 21 dagen en 39 dagen na je vorige menstruatie begint met menstrueren, is er niks aan de hand.

Grote kans dat wanneer je eerder ongesteld wordt er een normale verklaring voor is. Naast dat je nu eenmaal eerder ongesteld kunt worden, kan ook het volgende aan de hand zijn:

1. Je hebt vlak voor je menstruatie een orgasme gehad

Dr. Millheiser vertelt aan Elite Daily dat een orgasme je menstruatie een ‘kickstart’ kan geven. Met andere woorden, als De Dag bijna begint kán het iets versneld worden door het orgasme.

2. Je bent nog niet echt ongesteld

Misschien ben je niet echt eerder ongesteld geworden. Heb je weleens last van spotting? Het kan namelijk zijn dat er bloed van je vorige menstruatie te zien is.

3. Je hebt een SOA

Een andere mogelijke optie is dat je een SOA hebt. Gonorroe en chlamydia kunnen bloed veroorzaken tussen twee menstruaties in. Het is qua hoeveelheid menstruatiebloed vaak minder heftig dan daadwerkelijk ongesteld zijn.

Het is nooit een slecht idee om contact op te nemen met je huisarts over dit onderwerp. Zeker als je graag meer informatie wil over je menstruatie, verwijzen we je graag naar je huisarts door.

Meer lezen over ongesteld zijn?