Emma Toussain
Emma Toussain Food 6 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dramatisch nieuws – Nederland kampt met een groot frikandellentekort

Gaat het even niet om corona, of om de krappe huizenmarkt.. nee – krijgen we een heus frikandellendrama voorgeschoteld. En dat is waar je het mee moet doen, want de kans dat je een frikandel op je bord krijgt wordt steeds kleiner. Wat moeten we nu?!!

Frikandellentekort

„Ons bereikten al eerder verontruste berichten van cafetariahouders dat ze nog maar maximaal tien dozen mochten bestellen bij hun horecagroothandel”, zegt Frans van Rooij, directeur van de Vereniging van Professionele Frituurders ProFri tegen de Telegraaf. „De frikandel behoort, samen met friet en de kroket, tot de top drie van het cafetaria.”

En jullie weten hopelijk inmiddels wel dat wij wel heel errrrrrug fan zijn van deze gefrituurde snack. Zo wil je natuurlijk graag weten waarom je gelukkiger bent als je een frikandel speciaal kiest, of hoe je deze lekkere frikandellasagne moet maken op een brakke zondag.. of misschien wil je gewoon even testen wat jij voor soort frikandel geweest was in een ander leven. Dat zijn namelijk wel de belangrijke vragen.

Roel Theelen, accountmanager van horecagrossier Bidfood, zag de frikandellencrisis aankomen. Via Bidfood waren ze eind augustus zelfs even niet meer leverbaar. „Nu wordt het wel echt te gek.” NIET MEER LEVERBAAR?! WHAAAAAT.

Zoekt er iemand nog een baantje?

Maar wat is er dan aan de hand? “Het lukt om veel volume te produceren, maar we hebben te maken met aansluitingsproblemen door een gebrek aan arbeidskrachten”, aldys woordvoerder van ProFri Jan Aaltzen Linde.

Aha – dus ze zijn er nog wel. Het lukt gewoon niet om ze op de juiste plekken te krijgen. Alsnog een klein probleem, maar op te lossen. Zoekt er iemand nog een baantje? Die arme frikandelletjes liggen anders maar te verpieteren.

Dat betekent dus geen speciaaltjes meer.. en over op de kroketten? Bamischijven? Kipcorns? Bitterballen? Not the same.. Not the same.

Handig voor vakantie: op deze frikandellenkaart lees je waar je de snack kunt scoren