Audrey Garot
Audrey Garot Celebrities 11 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Gwen van Poorten over haar burn-out: ‘Ineens ging mijn lampje uit’

Afgelopen maand verscheen het boek Voeten in het Stopcontact van Gwen van Poorten. In dit boek vertelt ze over haar burn-out die ze tien jaar geleden heeft gehad. Ook legt ze uit hoe je je droomleven kan leiden zonder er mentaal aan onderdoor te gaan. Het is een praktisch boek, zonder het zweverige gedoe. In gesprek met Grazia vertelt ze alles over haar eigen ervaringen.

Ze heeft het perfecte boek geschreven om te werken aan je mentale gezondheid.

Gwen over haar burn-out

Gwen heeft zelf tien jaar geleden last gehad van een burn-out en zo is ze op het idee gekomen om er een boek over te schrijven. “Ik heb een jaar of tien geleden een burn-out gehad. Ik was begin twintig en alleen maar aan het knallen, zonder mijn grenzen te kennen”, vertelt ze. “Ineens ging mijn lampje uit. Ik begreep er niets van, want dit was toch iets wat grote zakenmannen kregen, niet een meisje van tweeĂ«ntwintig dat de tijd van haar leven had.”

Gelukkig nam Gwen haar burn-out meteen erg serieus en wist ze dat er iets moest veranderen. “Ik besefte al snel dat ik op een kruispunt stond: of ik moest voor een ander leven kiezen, terug naar mijn ouders in Brabant en een baan zoeken die minder belastend is. Of ik ging tools verzamelen die ervoor zorgen dat ik mijn droomleven kon leiden, maar mentaal wél in balans zou blijven”, vertelt ze.

“Dat lukt me nu aardig, en in mijn boek vertel ik hoe ik dat doe. Het zijn niet alleen tools voor mensen met een burn-out, iedereen heeft er veel aan.” Gwen vertelt dat de tools onder andere gaan over mediteren, bewegen, maar ook is ze gestopt met alcohol en drugs, wat haar enorm heeft geholpen.

Taboe

Gelukkig is het tegenwoordig een stuk normaler geworden om over dit onderwerp te praten, maar helaas is dit niet altijd zo geweest. “Nu is het heel normaal om hierover te praten, maar in die tijd dacht ik dat mensen me gek zouden vinden. Het rijmde ook niet met wat ik liet zien op televisie.” Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat alles achter de schermen altijd goed gaat. “Dat je het niet zag, betekent echter niet dat ik er niet mee bezig was. Aan de achterkant ben ik al die jaren heel hard met mezelf aan de slag gegaan.”

Je stelt je niet aan! Je kunt Ă©cht een burn-out krijgen door de hoge werkdruk van je studie