Emma Toussain
Emma Toussain Reality 10 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Ik Vertrek’ komt met XL-variant: ‘Is gedeelde smart have smart?’

Het is hun gezamenlijke droom om een nieuw leven op te bouwen in het buitenland. Om Nederland achter te laten en met elkaar een avontuur over de grens aan te gaan. In Ik Vertrek XL is te zien hoe het twee verschillende gezelschappen vergaat die deze stap durven te zetten en naar Bonaire en Italië vertrekken. Is het makkelijker om samen ergens anders opnieuw te beginnen? Is gedeelde smart halve smart? Komt hun langgekoesterde droom uit? Zes weken lang zijn de ups and downs, de tegen- en de meevallers en de mooie, maar helaas ook verdrietige momenten te zien in Ik Vertrek XL.

Ik Vertrek XL

In dit populaire programma reizen stellen of gezinnen af naar het buitenland om daar een nieuw leven op de bouwen. De één bouwt een hotel, de ander een B&B en ga zo maar door. Dat dat niet altijd even makkelijk is komt in het programma duidelijk naar voren. Daarom kan het soms best handig zijn om met nóg een stel zo’n project op te pakken. Gedeelde smart is halve smart, zeggen ze altijd toch? Je hebt extra handen én extra budget. Hoe gaat dat in z’n werk? Vanaf 27 augustus is Ik Vertrek XL te zien waarin we een 4 koppels zien op 2 verschillende bestemmingen.

Friuli, Italië

De 63-jarige Hans en zijn vrouw Marja (60) runnen al jaren een vloerenbedrijf. Maar zijn zeker niet van plan om dit tot hun pensioen te doen. Het werk is fysiek zwaar en hun hart ligt in Italië. Samen met hun vrienden Ada (62) en Wim (63) en huisvriend Renzo (42) hebben ze hun oog laten vallen op een ‘pand met potentie’ in het noordoostelijke Friuli. Hier willen ze geheel verzorgde groepsreizen organiseren, compleet met schilderworkshops en wijnproeverijen. Of het pand inderdaad potentie heeft, moet nog blijken. De kozijnen zijn rot en de gaten zitten in het dak. Het vijftal wil het pand redden van de ondergang, maar dan moet er flink geïnvesteerd worden.

Saillant detail; de aankoop is nog niet rond, want er zijn tientallen erfgenamen die bezwaar mogen maken tegen de verkoop en daar nemen ze alle tijd voor. Al het geld dat ze in het pand steken is dus op eigen risico. Als het dit gezelschap eindelijk voor de wind lijkt te gaan, moeten zij helaas afscheid nemen van Hans. Hij overlijdt in zijn geliefde Italië. Lukt het de vrienden om de draad na dit verlies op te pakken en hun gezamenlijke droom alsnog te verwezenlijken?

Bonaire

Buitengewoon opsporingsambtenaar Rinse (59) droomt samen met zijn vrouw Francine (54) al jaren over een toekomst in een warm land. Na een vijftal bezoeken aan Bonaire, komen ze tot de conclusie dat dit de plek is waar zij zich thuis voelen. Francine vermoedt zelfs dat ze in een vorig leven Bonairiaanse is geweest.

Ze verruilen hun woning in Voorthuizen voor een stuk grond in het Caribisch gebied en hier bouwen ze samen met hun vrienden en tevens aannemers Oscar (28) en Vanessa (33) een appartementencomplex voor toeristische verhuur. Waarbij zij later ook hulp krijgen van hun oudste zoon Jan (26) en schoondochter Fabienne (22). Het vertrek gaat niet vlekkeloos, het afscheid valt zwaar en ook hun huisvesting hebben ze nog niet geregeld. Eenmaal op Bonaire aanschouwen Rinse en Francine voor het eerst de bouw en komen ze er achter dat het allemaal net even anders gaat dan in Nederland.

Hoe vergaat het de gezelschappen in het buitenland? Is hun band sterk genoeg om de uitdagingen van het opnieuw beginnen in het buitenland te trotseren? Weten zij hun gezamenlijke droom te verwezenlijken?

Ik Vertrek XL, vanaf zaterdag 27 augustus, zes weken lang, om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1

Hebben je vrienden één van deze 3 sterrenbeelden? Dan kan je op ze bouwen