Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Gezondheid 2 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat er gebeurt met je lijf door twee weken niet sporten

Hoe fijner het weer wordt, hoe minder zin je hebt om te sporten. Een terrasje pakken na het werk klinkt natuurlijk ook veel aantrekkelijker dan een rondje oefeningen doen in de sportschool. Maar alleen al twee weken kan invloed uitoefenen, door niet te sporten. Er is toch veel te zeggen voor het behouden van je sportroutine, en wel hierom. In de zomer wil je misschien het liefst terrasjes pakken. In december was er de feestmaand en had je ook niet zoveel tijd om je in het zweet te werken (of telt zweten door die pittige snacks ook mee?). Tja, het kan nog al eens gebeuren dat je twee weken lang de sportschool niet vanbinnen ziet. En ja dat heeft invloed.

Na drie dagen verandert je lichaam

Hoewel je het misschien niet direct ziet, verandert je lichaam al na drie dagen niet sporten. Je spiermassa vermindert doordat spiervezels hun vetverbrandingscapaciteit verliezen.

Nu is het niet zo dat wanneer je één keer je hardlooprondje overslaat je meteen je gespierde benen kwijt bent, want deze spieren train je meestal vaker en langer. Maar je wasbordje kan daarentegen wel als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer je er te lang geen aandacht aan besteedt. Een regelmatig sportregime is daarom belangrijk voor je lijf, niet alleen voor je uiterlijk maar ook voor je gezondheid.

Lekkere trek komt vaker voor wanneer je het sporten overslaat

Je loopt langs de McDonald’s en in plaats van de gezonde salade die in je koelkast op je ligt te wachten zwicht je voor een Big Mac. Het menu. Het grote menu welteverstaan. Grote kans dat ook dit moment van zwakte komt doordat je al een tijdje niet hebt gesport.

Het verlangen naar comfort food komt voort uit het feit dat je de positieve invloed op je energie, geest en uithoudingsvermogen mist wat sporten heeft. Wanneer je een tijdje niet sport maar het je lukt om wel gezonde voeding te blijven eten zul je merken dat je opgebouwde spiermassa langer intact blijft. En daar wordt je lijf blij van.

Je raakt gestrest van weinig sporten

Door te sporten maak je endorfines aan, en endorfines zorgen ervoor dat je happy bent. Het gebrek aan deze positieve endorfines kan ervoor zorgen dat je binnen twee weken al stress ervaart. Ook kan je lichaam meer spanning opbouwen door het gebrek aan sporten, bijvoorbeeld in je rug en schouders.

Je moet extra hard werken om je verloren spiermassa weer op te bouwen

Wat je kwijtraakt aan spiermassa heeft veel tijd nodig om weer opgebouwd te worden. Ongeveer twee keer zo lang als dat je erover deed om het kwijt te raken. Twee weken niet sporten staat gelijk aan een hele maand buffelen om weer back in shape te komen. Zonde van al je harde werk toch?

Je slaapt lang niet zo lekker

Doordat je je stress niet kwijtraakt tijdens het sporten is de kans groot dat je ‘s avonds wakker ligt van het piekeren en stressen. En slaapgebrek plus gebrek aan endorfines maakt je nou niet bepaald een gezelliger persoon.

Langzaam beginnen

Wanneer je er een tijdje uit bent geweest is het aan te raden om met wat groepslessen te beginnen. Wanneer je jezelf omringt met mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid raak je vanzelf weer geïnspireerd. Start niet meteen heel fanatiek maar begin met wat basisoefeningen om weer in het ritme te komen. Denk hierbij aan squats, pushups en lunges zonder gewichten, en voordat je het weet zit je er weer helemaal in.

Dit vind je vast ook leuk om te lezen: Wil je graag op gewicht blijven? Hier zijn 23 super handige tips