Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Entertainment 1 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Juultje Tieleman in tranen om verleden: ‘Ik had zo’n hekel aan mezelf’

Juultje Tieleman is een van de grootste influencers van Nederland. We hebben haar leren kennen als het (inmiddels ex) vriendinnetje van youtuber Gio. Zij wist zelf een grote following op te bouwen en heeft inmiddels meer dan een miljoen volgers op Instagram. Hoe haar leventje op social media perfect lijkt te zijn, schuilt er toch meer achter haar. Juultje deelt in Open Kaart bij Robbert Rodenburg alles over haar verleden, het omgaan met kritiek en zelfacceptatie.

Juultje Tieleman

Met meer dan een miljoen volgers op Instagram, samenwerkingen met onder andere Zalando, Lounge Underwear en Loavies en als ambassadeur van Free a Girl is Juultje Tieleman een van de bekendste influencers van Nederland. In het interview met Robbert vertelt zij dat het haar hobby is om een verhaal te vertellen via foto’s, dat zij hier haar baan van heeft kunnen maken ziet zij als een groot voordeel.

Toch ervaart zij ook nadelen aan het hebben van een grote following. ”Er kijken een miljoen mensen naar je in de goede en in de slechte tijden”, aldus Juultje. Zij geeft aan dat zij van zichzelf wat meer ingetogen is en in een groep minder praat. ”Dit is alleen maar extremer geworden. De confrontatie met buiten vind ik soms spannend. Dit heeft mentaal ook wel impact op mij gehad, als ik even niet lekker in mijn vel zit denk ik dat iedereen dat ziet.”

”Ik had zo’n hekel aan mezelf”

Als Robbert aan Juultje vraagt of mensen haar raken met kritiek of commentaar, antwoordt zij: ”Het raakt mij niet heel erg, mijn muur is echt te dik daarvoor. Je kunt echt zeggen wat je wilt.” Zij vervolgt haar verhaal: ”Ik denk dat ik op een punt ben gekomen dat ik mezelf zo erg haatte dat ik dacht: ‘niemand kan mij meer haten dan dat ik mezelf haatte’ dus je kan zeggen wat je wilt, het doet me niks want ik ben nog erger dan dat.” Als Robbert vraagt hoe ze dat bedoeld legt Juultje uit dat het komt door onzekerheden en dat zij thuis wat dingen had die niet lekker liepen. ”Ik dacht het ligt aan mezelf, ik ben ook gewoon vreselijk en ik vond mezelf ook lelijk. Ik had zo’n hekel aan mezelf dat niemand meer op dat level kon haten als dat ik dat zelf deed.”

Tranen om verleden

Dat Juultje zich zo voelde, kwam volgens haar door de factoren eromheen die dat zo maakte. ”Er gebeurde een aantal dingen waardoor ik onzeker werd en mezelf haatte, hier ben ik wel heel sterk uit gekomen. Als Robbert vraagt wat voor dingen dit waren, barst Juultje in tranen uit. Zij legt uit dat mensen die dichtbij haar stonden met zichzelf in de knoop zaten en dat op haar uitten. ”Ik was jong en begreep dat niet, ik dacht ‘waarom haat je mij zo?” Inmiddels geeft zij aan dat ze deze mensen heeft vergeven en een goede band heeft opgebouwd, maar dat zij veel heeft moeten incasseren.

Zelfacceptatie

Over reacties op haar uiterlijk trekt Juutlje zich niks aan. ”Ik ben blij met mijn lijf en blij met mezelf.” Zij geeft aan dat dit vroeger wel anders was: ”Ik had vroeger een verkeerd lichaamsbeeld, ik dacht dat ik super dun moest zijn om geaccepteerd te worden. Op een gegeven moment had ik geen gezonde relatie met eten en voelde ik mij schuldig na een koekje.” Juultje geeft aan dat ze soms tot vijf uur niks at en dat ze niet wilde accepteren dat ze geen thigh gaps had. ”Rond mijn twintigste vond ik mijn vrouwelijke vormen mooi en is die zelfacceptatie gekomen dat ik sexy ben zoals ik ben. Nu ben ik mijn lichaam eerder dankbaar dan dat ik het afstraf omdat het niet goed genoeg is.”

Prinses Ariane gesprek van de dag: ‘Wat een prachtige verschijning’