Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 30 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Do’s and don’ts als je van een kater wilt afkomen

De kater komt later? Yep, je hebt een leuke avond achter de rug, maar de volgende morgen heb je er bijna spijt van. Een kater is nooit fijn. De kans dat je dus snel naar je telefoon grijpt om McDonald’s te bestellen, is groot. Ook het nemen van een ibuprofen tegen je helse hoofdpijn valt niet te vermijden. Toch zijn er dingen die je beter wel en beter niet kan eten en drinken als je een kater hebt.

Wij zetten de do’s and don’ts als je een kater hebt op een rijtje.

Hoe ontstaat een kater?

Simpel gezegd en voor de hand liggend: teveel drinken. Wat te veel is, verschilt natuurlijk per persoon. De ene heeft de dag na één drankje een kater, de ander drinkt zeven shots tequila en gaat de volgende dag hardlopen. Moeilijker gezegd, zorgt alcohol ervoor dat je lichaam meer urine produceert, daarom moet je zo vaak plassen als je en drinkt. Alcohol irriteert ook het slijmvlies van je maag, activeert slechte stoffen in je immuunsysteem, verlaagt je bloedsuikerspiegel, laat je bloedvaten uitzetten en maakt je slaperig. De volgende dag voel je dus zeker de gevolgen hiervan.

Genezen

Er is helaas geen manier om gelijk van je kater af te komen, maar je kan je kater wel verminderen. Dit zijn de do’s and don’ts als je je kater wil verminderen, op een gezonde manier.

Do’s

Slapen

Genezen van een kater kost tijd, slapen is de beste manier om je lichaam tijd te geven om te genezen. Nog fijner is dat als je slaapt, je de pijn van je kater niet voelt.

Eet eieren

In eieren zit cysteïne wat ethanal afbreekt, oftewel de kater veroorzakende stoffen in je lichaam. Daarom is het eten van eieren echt een do als je je kater wilt verminderen.

Drink water, veel water

Water gaat de uitdroging tegen die je krijgt van het drinken van alcohol. Ook helpt het de de rommel in je maag te verdunnen. Sommige mensen vinden water als ze een kater hebben niet lekker (bizar), maar ranja is ook een goede optie.

Fruit is je beste vriend

Fruit bevat veel vitamines en voedingsstoffen, die je nodig hebt. Bananen zijn echt een must. Ze leveren beter verloren elektrolyten aan dan welk voedsel ook kan. Ook vult het kalium aan dat verloren is gegaan door het effect van alcohol.

Neem multivitaminen

Vitamines kun je drinken door niet-suikerhoudende sportdranken of kokoswater te drinken. Ook kan je vitaminepillen slikken. Vitamine B en C, in het bijzonder, helpen bij het wegwerken van de gifstoffen van alcohol.

Don’t

Ibuprofen nemen

De kans is groot dat je snel naar een pakje ibuprofen grijpt zodra ja wakker wordt. Dit raden we je toch echt af. Je lever verwerkt nog steeds alle alcohol die je die avond of de avond ervoor hebt gedronken. De combinatie van alcohol en de stoffen die in ibuprofen of aspirine zitten kunnen schade aan je lever veroorzaken.

De kater wegdrinken door meer te drinken

Doorgaan met het drinken van drank als je een kater hebt kan resulteren in verdere uitdroging, beschadiging van de darmen, waardoor het transport, de opslag en het gebruik van verschillende vitamines wordt verstoord.

Vet eten

Hoe graag je ook een vette hamburger en een portie patat naar binnen wil werken, dit zal je maag je kwalijk nemen. Eet een lichte maaltijd zoals eieren of zalm, dit zal je goed doen.

Koffie en sinaasappelsap drinken

Het zuur wat in de sinaasappelsap zit zal niet lekker op je maag vallen. Door koffie ontstaat dehydratie en het werkt urine afdrijvend. Deze dingen maken je kater dus alleen maar erger.

Zo voorkom je een kater met kerst zonder de alcohol te skippen