Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 27 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Flinke koffie verslaving te pakken? Zo kick je af van cafeïne

Ai ai ai, al sinds je studie gooi je koffie achterover alsof het water is. Wat ooit begon met een liefde voor cappuccino met het liefst zoveel mogelijk melk is inmiddels uitgemond in een verslaving voor gitzwarte en bovenal sterke koffie. Kan er bij jou worden gesproken van een echte koffie verslaving? Tijd om af te kicken.

Hoe meer koffie je drinkt, hoe meer je nodig hebt om die kick te krijgen. Het geeft je vaak nét dat beetje energie waar het nog aan ontbreekt in de ochtend of na de lunch. Toch is het drinken van veel koffie niet enorm gezond en kunnen meer dan 4 koppen koffie per dag zelfs zorgen voor angst, hartkloppingen en voortdurend wakker liggen ‘s nachts.

Koffie verslaving? Tips om er vanaf te komen

Ook wanneer je stopt met het drinken van cafeïne kun je serieuze afkickverschijnselen krijgen, zoals trillende handjes, extreme vermoeidheid en hoofdpijn. Heftig, maar voor degenen die echt te veel koffie drinken wel heel verstandig. Afkicken wordt in ieder geval een stuk makkelijker als je deze trucjes toepast.

1. Minderen door af te wisselen met cafeïnevrije koffie

Tegenwoordig verkopen veel merken ook cafeïnevrije koffie. Een ideale vervanger die ook nog eens nagenoeg hetzelfde smaakt, zeker als je een echte barista bent en je koffie voorziet van een goeie fluf havermelk. Probeer de helft van de koppen koffie die je dagelijks drinkt eens te vervangen voor cafeïnevrije koffie. Je krijgt dan minder cafeïne binnen en kunt alsnog genieten van een lekker bakkie pleur.

2. Wissel koffie af met andere dranken

Hoewel je koffie misschien wel hartstikke lekker vindt, drink je misschien wel te veel koffie om maar wat te drinken te hebben. Zeker wanneer je aan het werk bent, is het lekker wat naast je laptop te hebben staan. Maar wissel die koffie nou eens wat vaker af met een ander drankje, zoals thee of zet een kan met water op je bureau.

3. Bereken wat je eraan uit geeft

En wat je dus vanaf nu lekker op je bankrekening kan laten staan. Al die coffee’s to go kosten je een vermogen. Als je dat eenmaal ziet, wordt het vanzelf makkelijker te minderen.

4. Haal je energie ergens anders uit

De meeste mensen drinken koffie omdat ze zich wat energieker willen voelen. Met name in de ochtend zijn er genoeg andere dingen waar je energie uit kan halen. Zorg daarom voor een gezond ontbijt wat je tot de lunch energie geeft. Havermout is daarom enorm aan te raden, dit product zorgt er ook nog eens voor dat je energielevels gedurende de dag in balans blijven en je je dus voortdurend lekker energiek voelt.

Heb jij last van vermoeidheid? Met deze handige tips krijg jij meer energie (zónder koffie)