Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 2 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Lekker glaasje koud water? Warm water drinken is beter voor je en dit is waarom

Ons lichaam heeft genoeg water nodig heeft om onze temperatuur te reguleren, voedingsstoffen te vervoeren en om ons lichaam te zuiveren. Waarschijnlijk drinken we allemaal vaker koud water, zo hup, uit de kraan. Maar het blijkt dat het drinken van warm water veel meer gezondheidsvoordelen heeft.

Wij zetten deze voordelen voor je op een rijtje.

Warm water en spijsvertering

Als je water drinkt, spoelt dit water je spijsverteringskanaal schoon en ook brengt dit je spijsvertering op gang. Koud water is dus goed voor je en drink het vooral regelmatig. Toch helpt water met een hogere temperatuur je darmen nóg meer met verwerken dan koud water al doet. Als je warm water drinkt, trekken je darmen samen. Je darm drukt dan het overige voedsel, wat je niet verteerd hebt, weg. Als je last hebt van constipatie (verstopping) kan het dit ook een goede oplossing zijn voor jou.

Gewichtsverlies

Als je warm water drinkt, begint je lichaam de temperatuur van het water te compenseren door zelf zijn temperatuur te verlagen. Dit zet dan weer je metabolisme in werking. Wat betekent dat op het moment dat jij gaat sporten de effectiviteit hiervan groter is en je sneller gewicht verliest. Kortom: het drinken van warm water helpt je dus bij afvallen.

Warm water helpt je van gifstoffen

Als je warm water drinkt ga je waarschijnlijk iets meer zweten omdat je lichaamstemperatuur stijgt. Als je zweet, zweet je gifstoffen je lichaam uit. Zweten is dan misschien wel vervelend en wat ongemakkelijk, maar zeker niet ongezond.

Koud water

Zoals we al schreven is koud water helemaal niet ongezond, maar het heeft wel enkele nadelen. Koud water zorgt er namelijk voor dat het eten wat je darm nog niet heeft kunnen verteren harder wordt. Een oude gezondheidsleer uit India zegt: “Begin je dag met een glas warm water, zo help je je spijsvertering op gang te komen en verwerk je je ontbijt sneller.”

4 gezondheidsvoordelen waardoor jij jouw glas frisdrank omruilt voor water