Emma Toussain
Emma Toussain Films & Series 20 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix-docu ‘Money Shot: The Pornhub Story’ over beoordelen video’s: ‘Je kan niet zien of iemand 14 of 19 is’

Een documentaire over Pornhub – dat klinkt interessant toch? Het is de grooste pornosite van de wereld met miljarden visits elke maand. Als je de website een keer bezocht hebt dan weet je ook dat je er heel veel verschillende beelden kan vinden. Voor ieder wat wils, laten we zo maar zeggen. In de documentaire komen er creators, activisten en oud-werknemers aan het woord die vertellen over de werkwijze van de website. Al snel neemt de documentaire een duistere wending als blijkt dat er ook heel veel illegale beelden online staan. Denk aan minderjarigen, mensen die verkracht worden en ga zo maar door. Ja, very dark dus. Money Shot: The Pornhub Story staat nu op Netflix en is een bizarre.

Money Shot: The Pornhub Story

Zo’n site waar iedereen kan uploaden.. ga dat maar eens monitoren. Het is in principe hetzelfde als Facebook, Google of YouTube, waar je ook van alles op kunt zetten. Dat veel sites nu richtlijnen hebben en bepaalde content bannen, is voor iedereen beter. Er stonden af en toe gruwelijke beelden op die je liever niet wil tegenkomen. Op Pornhub is dat hetzelfde en daarom maakt het zo lastig om dit te controleren. Wel zijn er na verloop van tijd wat regels gekomen om deze content te minimaliseren. Denk aan verificatie van de creator, zo kan niet iedereen iets uploaden. Ook werden er extra moderators in dienst genomen om video’s te beoordelen.

Eén van de moderators onthult dat ze per dag zo’n 800 tot 1000 video’s moesten bekijken. Om dat target te halen scroll je er maar snel doorheen, met als gevolg dat je heel veel mist. “We were scrubbing through the videos as fast as we could. Even if we thought we were being diligent we missed videos every now and then.” Ook onthult deze moderator dat ze de leeftijd maar moesten schatten. “You can’t tell the age of somebody – they could be 14 or they could be 19. We would have to guess.”

Bizar.

Toch voelt de documentaire voor veel kijkers als ‘laat nieuws’ en incompleet. Zo is dit al jaren aan de gang en ook veel creators zijn het niet eens met het slechte beeld wat nu geschetst wordt van deze industrie. Als creator heb je vaak juist héél veel zeggenschap over wat je plaatst omdat je het zelf van A-Z maakt. Het is een elk geval een controversiele documentaire en het zal veel vragen oproepen. Er zijn dus veel verschillende kanten, maar we kunnen natuurlijk niet ontkennen wat voor verschrikkelijke dingen er plaatsvinden op het platform. Wat vind jij van de documentaire?

We kunnen lang niet alles vertellen, dus ga ‘m maar kijken en oordeel zelf.

Binnenkort in de bioscoop: documentaire over zanger Antoon