Emma Toussain
Emma Toussain Entertainment 26 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is de complete (en mega inspirerende) monoloog van America Ferrera uit de film Barbie

Heb jij Barbie al gezien? De kans is groot, want in de eerste week trok de film al meer dan 250.000 bezoekers in Nederland alleen. Als je de film al hebt gezien, weet je dat het geen oppervlakkig fictieverhaal is – er zit ook een diepere betekenis is. Het gaat om feminisme, om wat het betekent vrouw te zijn en alle struggles die daarbij horen. Actrice America Ferrera komt op een gegeven moment met een monoloog en daar krijg je bijna wat traantjes van.

Voor iedereen die deze tekst nog een keer (in het Nederlands vertaald!) wil lezen..

Dit is de complete (en mega inspirerende) monoloog van America Ferrera uit de film Barbie

In de film komt Barbie er achter dat vrouw zijn niet altijd even leuk en empowering is, helemaal niet in de echte wereld. Daar leert ze
‘haar mens’ kennen, de vrouw die met haar speelt. Ze neemt de negatieve gedachtes van deze vrouw over en daarom functioneert ze niet meer zo goed in Barbieland. Haar ‘human’, gespeelt door America Ferrera, blijkt ook nog eens een hele inspirerende vrouw te zijn met de sleutel tot het redden van haar geliefde Barbieland.

Omdat het leven als vrouw nog steeds niet altijd even makkelijk is, komt de speech die ze geeft extra hard aan. Wil jij ‘m nog een keer horen?

Een meidenavond met Barbie-cocktails? Dit zijn de meest roze recepten die je gaat vinden

America’s speech

“Het is letterlijk onmogelijk om een ​​vrouw te zijn. Je bent zo mooi en zo slim en het doet me pijn dat je denkt dat je niet goed genoeg bent. We moeten bijvoorbeeld altijd bijzonder zijn, maar op de een of andere manier doen we het altijd fout.

Je moet dun zijn, maar niet te dun. En je kunt nooit zeggen dat je dun wilt zijn. Je moet zeggen dat je gezond wilt zijn, maar je moet toch ook echt dun zijn. Je moet geld hebben, maar je kunt niet om geld vragen, dat is lomp. Je moet de baas kunnen spelen, maar je mag niet gemeen zijn. Je moet leiding geven, maar je kunt de ideeën van anderen niet de kop indrukken.

Je zou het leuk vinden om moeder te zijn, maar praat niet de hele tijd over je kinderen. Je moet een carrièrevrouw zijn, maar ook altijd op je hoede zijn voor andere mensen want loop niemand voor de voeten. Je moet je verantwoorden voor het slechte gedrag van mannen, wat krankzinnig is, maar als je hen erop wijst wordt jij ervan beschuldigd te klagen. Je hoort mooi te blijven voor mannen, maar niet zo mooi dat je ze teveel verleidt of dat je andere vrouwen bedreigt.

Val altijd op en wees altijd dankbaar, maar vergeet nooit dat het systeem gemanipuleerd is. Zoek dus een manier om dat te erkennen, maar wees ook altijd dankbaar. Je moet nooit oud worden, nooit onbeleefd zijn, nooit pronken, nooit egoïstisch zijn. Val nooit, faal nooit, toon geen angst, ga nooit uit de pas. Het is te moeilijk! Het is te tegenstrijdig en niemand geeft je een medaille of zegt dank je wel! En ​​het blijkt in feite dat je niet alleen alles verkeerd doet, maar ook alles is jouw schuld.

Ik ben het gewoon zo zat om naar mezelf en elke andere vrouw te kijken die zichzelf in de knoop legt zodat mensen ons leuk zullen vinden. En als dat allemaal ook geldt voor een pop die alle maar vrouwen vertegenwoordigt, dan weet ik het ook niet.”

Wake-up call

Deze monoloog is letterlijke en soort wekker voor alle Barbies, want opeens geloven ze erin dat zíj de Barbiewereld kunnen redden. In het echte leven kan je ‘m ook opvatten als een soort inspiratie, waarin je kracht haalt uit deze uitspraken. Zorg ervoor dat jij de beste versie van jezelf bent, maar je gaat het toch nooit voor iedereen goed doen. Dat jíj gelukkig bent en doet waar je blij van wordt, dat is het belangrijkste.

 

Wangen zoals Barbie? Roze blush is populairder dan ooit en hier shop je ‘t