Emma Toussain
Emma Toussain Entertainment 16 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Déze MTV-series keek jij vroeger ook en stiekem willen we ze terug

Je hoort het mensen vaak zeggen: vroeger was alles beter. Vaak is dit omdat we mooie herinneringen koesteren aan bepaalde normen en waarden, gebeurtenissen, kledingstukken en mensen. Maar dit geldt (voor de jongere generatie) ook voor bepaalde tv-programma’s. Zo waren en natuurlijk de kinderzenders in onze jongere jeugd, maar toen we wat ouder werden gingen we over naar zenders zoals MTV.

Ziek thuis van school? Er was genoeg te zien.

MTV: Music Television

MTV begon in 1981 als televisienetwerk een sterk, nieuw concept: het non-stop uitzenden van videoclips. De zender heeft een belangrijke rol gespeeld in de westerse cultuur. Nieuwe muziek, artiesten, mode en videoclips waren dagelijks te bewonderen. Na verloop van tijd ontstonden er ook muziek gerelateerde tv-programma’s en realityprogramma’s.

Deze realityprogramma’s waren de eerste in hun soort en daarom ook extra memorabel. Vaak was je eigenlijk ook nog te jong voor dit soort programma’s omdat er bijvoorbeeld veel grof taalgebruik of grafische scènes in voorkwamen. Dit maakte het natuurlijk wel éxtra spannend om te kijken.

Welke herken jij nog?

1. My Super Sweet 16

Een gouden concept: de verjaardagsfeesten van rijke, verwende Amerikaanse tieners op de voet volgen. De ene was nog extravaganter dan de ander. Wij zagen alle voorbereidingen, het uitdelen van de uitnodigingen, het kiezen van de locatie, de eventuele auto (altijd met de nodige drama, want die ene Mercedes kon écht niet).

Op de avond zelf was het altijd chaos, wat als kijker natuurlijk heerlijk is om te zien. Vaak werd de jarige eerst helemaal opgedoft, inclusief dure juwelen. De entree moest vaak ook groots, een limousine, een olifant, een helikopter of in een koets. Uiteindelijk was het feest vaak een groot succes met als klap op de vuurpijl hét grote cadeau: de droomauto met grote strik.

2. Room Raiders

In Room Raiders werden er mensen (letterlijk) uit hun huis getrokken en werden een bus in gesleurd. Een tikkeltje griezelig wel. Uiteindelijk zaten er drie mensen in de bus, wiens slaapkamers werden bekeken. De persoon in kwestie, vaak een knappe man of vrouw, mocht op basis van de slaapkamers bepalen met wie van deze drie personen hij of zij op date wilde. Er werd vaak onder het bed gekeken, in de kledingkast en in de ondergoedlade.

3. Pimp My Ride

Tijdens dit programma werden oude roestbakken opgeknapt tot nieuwe auto’s. Presentator Xzibit zorgde ervoor dat mensen op basis van hun interesses een hele nieuwe auto kregen. De auto’s werden opgeknapt door West Coast Customs en niks was te gek. DJ? Dan werd je kofferbak omgetoverd tot DJ-booth. De kapotte auto-onderdelen werden natuurlijk vervangen en het voertuig kreeg vaak een flitsende kleur.

4. MTV Cribs

Hoe leuk is het om bij andere mensen binnen te kijken? En hoe veel leuker is het nog als die mensen een bowlingbaan, een zwembad, een gameroom én een bioscoop hebben? MTV ging langs bij rijke en bekende sterren en zij lieten maar al te graag hun huis zien. Het netwerk is onlangs gestart met een nieuw seizoen van dit programma! We kunnen niet wachten om nieuwe extravagante huizen te bekijken, in een modern jasje dit keer.

5. Punk’d

Een hilarisch programma gepresenteerd door de jonge Ashton Kutcher. Beroemdheden werden voor de gek gehouden door hun vrienden. Dit resulteerde in lachwekkende en soms gênante situaties. Tegenwoordig zijn dit soort formats veel te vinden op bijvoorbeeld YouTube.

6. A Shot At Love With Tila Tequila

Tijdens dit programma was de biseksuele Tila op zoek naar liefde. In de hoop die te vinden, werd ze in huis geplaatst met een groep mensen. Een soort vroege, extreme versie van de bachelor?

Tila shockeerde de wereld in 2018 met de mededeling dat ze tijdens het opnemen van het programma eigenlijk al een vriend had. Ook vertelde ze dat ze helemaal niet op vrouwen viel en beschreef haar type in de show als ‘gay for pay’. Ze deed dus alsof, zodat ze haar programma kreeg én ervoor betaald werd. Oeps.

7. The Hills

De jonge meiden in het programma The Hills waren vroeger een inspiratiebron voor velen. Een ‘glamoureuze’ levensstijl, de feestjes, de kleding, het werk bij een pr-bureau en de mooie make-up. Hoe vaak heb jij niet geprobeerd om je eyeliner of haar te doen zoals Lauren Conrad?

8. MTV: Made

In dit mooie programma worden onzekere tieners omgetoverd tot iets wat ze altijd al wilde zijn: voor de een was dit model, voor de ander was dit een basketbalspeler of zelfs een Miss. De tiener werd altijd bijgestaan door zijn of haar made-coach en werd na een proces van een aantal weken getest door middel van een sportwedstrijd, fotoshoot of verkiezing. Het doel van het programma was om de tiener meer zelfvertrouwen te geven. Mooie insteek dus.

9. The X-effect

Dé voorloper van Temptation Island.. Koppels gaan samen naar een eiland, waar ze vervolgens gescheiden worden en met hun ex in een villa werden geplaatst. Ze konden elkaar in de gaten houden door middel van beelden en een elektronische armband, die zorgde dat er een lamp ging branden wanneer hun partner fysiek contact had. Aan het einde van de aflevering moesten de koppels kiezen tussen hun ex of hun nieuwe partner.

EOTB meets Love Island: MTV komt met Celeb Ex in the City