Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 5 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Van lui naar lekker fit! 4 haalbare tips om een gezonde leefstijl te creëren

Een wijntje hier, een wijntje daar en de avond afsluiten in de snackbar. Sporten in het weekend? Nahhh.. liever niet. Herkenbaar? Dan denk je er vast ook weleens over na om je ongezonde leefstijl om te gooien. Je snapt alleen niet hoe alle zogenaamde fitgirls op Instagram dat voor elkaar krijgen.

Leg de lat vooral niet te hoog voor jezelf, ook jij kan ervoor kiezen je ongezonde leefstijl om te gooien.

4 haalbare tips waarmee je een ongezonde leefstijl kan omgooien

Natuurlijk bereik je dit niet in één dag, maar ook voor jou is het haalbaar een gezondere leefstijl te creëren.

1. Beweeg meer, in wat voor mate dan ook

Je hoeft echt niet elke ochtend in een Rocycle klasje te zitten om je leefstijl te verbeteren. Moet jij daar niet aan denken? Zoek het dan in veel kleinere dingen. Zo kan je beter de trap pakken in plaats van de lift of fietsen naar je werk in plaats van de auto of het ov.

Als sporten je zwaar valt omdat je (nog) niet in goede conditie verkeert, kan je ook op minder intense manier beginnen met bewegen. Zo kan je thuis allerlei yogalesjes volgen die helemaal niet zo intensief zijn. Zo bouw je het lekker rustig op. Tips voor apps? Hebben we! Melissa Wood Health en Asana Rebel zijn absoluut onze favorieten.

2. Minder met ongezond eten

Het is bijna niet haalbaar om in één keer alle ongezonde voeding uit je dieet te schrappen. Het is nou eenmaal niet makkelijk volhouden om van de ene op de andere dag vegan te worden of alle toegevoegde suikers links te laten liggen. Wat dat betreft is het dus beter om eerst te matigen. Drink bijvoorbeeld geen alcohol meer doordeweeks maar enkel in het weekend, of schrap om de dag je lekkere snack van 16:00 uur.

3. Lees je in over gezondere keuzes maken

Hoe meer je leest en leert over een gezonde lifestyle, hoe makkelijker het wordt om dit na te leven. Bekijk documentaires over hoe voeding in de supermarkt komt te leggen en lees wat al het vet (van bijvoorbeeld junkfood) met je lijf doet. Hoe meer je erover leert, des te meer je inziet wat een gezondere keuze allemaal voor je lichaam én geest doet.

4. Stel realistische doelen op in het kader van selflove

In de zomer met een strakke buik in een bikini op het strand liggen is nou nét iets wat je jezelf absoluut niet als doel moet opleggen. Want wie bepaalt wat strak is en of jij je daar goed bij voelt? Het belangrijkste is dat jij het gevoel hebt dat je energiek bent en dat je lichaam gezond is. Stel daarom alleen realistische doelen op voor jezelf. Deze zijn én makkelijker te behalen én ze komen voort uit zelfliefde.

Als je aan deze 6 tekenen voldoet ben je hartstikke zelfverzekerd