Redactie
Redactie Life 9 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom jouw pannenkoekenplant niet (meer) groeit

Zorgen voor een plant gaat niet altijd zonder slag of stoot. De pannenkoekenplant is een plant die menig plantenliefhebber wel in huis heeft staan. Echter besluit deze zo nu en dan om te stoppen met groeien en dat is iets wat we liever niet willen.

Geen zorgen, wij vertellen waarom hij dit doet én wat je ertegen kunt doen.

Mijn pannenkoekenplant groeit niet

We stellen je even gerust: de grote pannenkoekenplanten die je ziet op Instagram of ergens anders hebben hier jaren over gedaan. Laat je hierdoor niet ontmoedigen want onthoudt: vergelijken is de dief van vreugde.

Maar waarom?

Net als buitenplanten heeft deze plant een groeiseizoen. In de koude maanden zal hij daarom in een rustperiode gaat. Wat je ook zal proberen: hij is in rust dus zal absoluut niet gaat groeien.

Laat je plant rusten en herstellen en hij zal je belonen in de lente. Als je jouw plant hebt gekocht in de herfst of in de winter, dan zal je dus even geduld moeten hebben.

Waarom mensen bij wie planten altijd dood gaan het allerleukst zijn

Een nieuwe omgeving

Toch zijn er wel dingen die de groei van jouw pannenkoekenplant tegen houden. Om te beginnen kan het zijn dat je de plant net nieuw hebt en dat hij moet wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Alle nieuwe omstandigheden qua licht, temperatuur en vochtigheid zullen ervoor zorgen dat de plant zich moet aanpassen. Dat is oké en het enige wat je hoeft te doen is wachten (ongeveer een maand).

Je pannenkoekenplant heeft een te grote pot

Als je na een maand nog een teken van groei ziet, kan het zijn dat je hem in een te grote pot hebt gezet. Dit probleem komt vooral voor als je plant nog jong is. Je pot is dus simpelweg te groot en dit kan je makkelijk oplossen door een kleinere te kopen.

Kies een pot die ongeveer vijf centimeter groter is dan de kluit van je plant en zorg ervoor dat je pot gaten heeft om het water weg te kunnen laten lopen.

Oeps: deze fouten maken we allemaal bij het verzorgen van onze planten

Hij heeft dorst

De oplossing kan ook heel simpel zijn: hij krijgt niet genoeg water. Je pannenkoekenplant heeft water nodig als de potgrond tot vijf centimeter diep droog aanvoelt. Je kan dit checken door je vinger in de potgrond te steken.

Let wel op want je kan deze plant ook heel makkelijk te veel water geven. Houd je dus aan deze vijf centimeter regel.

Viezigheid

Als de bladeren van je plant vol zitten met stof zal dit de fotosynthese verstoren en de poriën van de plant verstoppen. Dit heeft effect op de groei van je pannenkoekenplant. Maak de bladeren daarom af en toe schoon met een doek en schoon warm water.

Je kan je plant ook even laten douchen: zet hem 15-20 seconden onder de douche. Zorg er wel voor dat je plant in een pot zit met afvoergaten zodat het overtollige water weg kan stromen.

Plantenkillers opgelet: het water van gekookte eieren kan je redmiddel zijn

Een uitgeputte bodem

De laatste oorzaak voor het niet groeien van jouw plant kan zijn dat de bodem is uitgeput. Dit is makkelijk op te lossen door één keer per maand organische, vloeibare mest aan de plant toe te voegen.

Bemest hem alleen niet waneer hij in rust is, maar alleen in het groeiseizoen. Verdun de meststoffen met water en vol de instructies op de fles. Je kan je plant ook gewoon verpotten in nieuwe, verse grond.

5 handige tips om jouw kamerplanten een doorstart te geven

Pilea