Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 21 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb jij wel eens pijnlijke tepels? Wij zetten alle oorzaken op een rijtje

Of je nou man of vrouw bent.. we hebben allemaal tepels. Toch zijn ze zijn allemaal niet hetzelfde. Zo heb je kleine roze, grote ronde, donkere, platte of zelfs hobbelige tepels. Ook heeft de één vaker last van gevoelige of pijnlijke tepels dan de ander. Hoe komt dit nou?

We zetten alle redenen voor je op een rijtje.

1. Waspoeder/middel

Soms het zo dat je allergisch kan zijn voor waspoeder-of wasmiddel. Heel vervelend, maar het komt voor. Je tepels steken natuurlijk een klein beetje uit en dat betekent dat er altijd een beetje wrijving ontstaat. Denk je dus dat het hier aan zou kunnen liggen? Gebruik dan tijdelijk een ander wasmiddel en kijk of de pijn weggaat.

2. Wrijving

Nog even terug naar de wrijving: ook zonder allergie kan dit vervelend zijn. Hoe kan je dit oplossen? Probeer overdag een katoenen bh te dragen wnat die stof zorgt voor minder wrijving. ‘S avonds kan je natuurlijk helemaal uitpakken, lang zal je dat sexy zetje toch niet aan hebben 😉. En mocht er geen sexy time op de planning staan, dan kan je natuurlijk lekker bh-loos door het leven gaan. Desnoods zonder shirt.

3. Pijnlijke tepels door hormonen

Daar heb je ze weer, die oh-zo-fijne hormonen. Vaak zijn pijnlijke tepels te wijten aan hormonale veranderingen tijdens de menstruatie, zwangerschap of door de anticonceptie die je op dat moment gebruikt.

4. Borstontsteking

Heb je al langere tijd last van pijnlijke tepels? Dan kan het zijn dat je last hebt van een infectie. Zo’n infectie noem je mastitis. Je kan naast de pijnlijke tepels last hebben van een rode en warme huid rond de tepel. Herken je dit? Dan kan je het beste even langs de dokter gaan.

5. Eczeem, psoriasis of dermatitis

Als je een huidaandoening als eczeem, psoriasis of dermatitis hebt, dan is de kans op gevoelige tepels ook groter. Helaas is hier niks aan te doen. Wel kan je natuurlijk smeren met speciale crèmes die de pijn kunnen verzachten.

6. Pijnlijke tepels door borstvoeding

Dit is dus meer voor de young mama’s onder ons: je kunt pijnlijke tepels krijgen door borstvoeding. Misschien een logische, maar als je baby een paar keer per dag aan je borst hangt dan kan dit nogal gevoelig worden. Om dit te voorkomen moet je erop letten dat jij je baby de juiste manier voedt en breng regelmatig een zalfje aan zodat je borsten goed gehydrateerd blijven.

7. Borstkanker

Als je pijnlijke tepels hebt, kan er ook wat ernstigs aan de hand zijn. Die pijn kán (hoeft zeker niet!!) een symptoom van borstkanker zijn. Twijfel je of heb ook pijn in de borst zelf, dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de dokter. Eigenlijk is het altijd verstandig om een bezoekje aan de dokter te brengen als je onzeker bent over iets.

Dit moet je volgens dokters weten over de vorm en grootte van je borsten