Redactie
Redactie Confession 12 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Shanti (29): ‘Kan ik mijn relatie verbreken omdat ik mijn schoonfamilie haat?’

Verhalen die je liever niet aan de grote klok wil hangen óf aan je eigen vriendinnen wil vertellen, terwijl het wel de hoogste tijd is om je hart te luchten. Say no more. In ‘Confessions’ lees je iedere week verhalen en gebeurtenissen die soms herkenbaar zijn, en soms ook niet. Maar een ding hebben wij allemaal gemeen: ieder van ons heeft wel eens iets meegemaakt of gedacht wat je liever niet openlijk uit. Omdat je denkt dat je de enige bent.

Deze week vertelt Shanti* (29) over haar band met haar schoonfamilie en waarom ze hen liever niet ziet met kerst.

Hi Shanti, vertel!

“De feestdagen zijn voor heel veel mensen leuk, maar voor heel veel anderen ook ontzettend lastig. Ik val in die laatste categorie, elk jaar is het weer een hel voor mij. Ik heb helaas geen goed contact met mijn ouders, wat al heel verdrietig is. Wel heb ik een leuke relatie en ben ik blij met hem. Ik ben niet super verliefd, maar we zijn dan ook al vijf jaar samen. Wat me vooral heel erg stoort, is mijn schoonfamilie. Mijn schoonouders doen al jaren ontzettend uit de hoogte en ze doen er dan ook alles aan om mij zo veel mogelijk buiten te sluiten. Ik word niet uitgenodigd voor familie evenementen, aan de eettafel vraagt nooit iemand iets aan mij en als ik iets vraag krijg ik een vuile blik of een sarcastisch antwoord terug. Mijn vriend vind ‘t allemaal niet zo heftig, maar voor mij voelt dat verschrikkelijk.

Ik heb al geen familie en mijn ‘nieuwe’ familie wil niks met mij te maken hebben? Ik weet dat zij een ander leven voor mijn vriend hadden gezien, dan hij nu leidt. Dat komt voornamelijk door mij, dat vinden zij dan. Hij moest een hoge functie krijgen ergens bij een groot bedrijf, veel geld gaan verdienen en gaan reizen. Door mij zit hij liever thuis en werkt hij nu parttime – omdat hij zijn werk/privé-balans belangrijk vindt. Dat hij dat zelf heeft bedacht, lijken zijn ouders niet te snappen. We hebben nu een relatie van vijf jaar en al die tijd hebben ze het mij lastig gemaakt.”

En hoe ga je dat doen met de feestdagen die eraan zitten te komen?

“Nou, ik ben er dus helemaal klaar mee. Er zijn al zo veel kleine dingetjes gebeurd, zoveel nare opmerkingen gemaakt.. dat ik het gewoon niet meer aankan. Ik vind mijn vriend leuk, maar dat hij dit niet lijkt te snappen vind ik heel erg vervelend. Kan ik een relatie beëindigen omdat ik mijn schoonfamilie te heftig vind? En ik geen weg zie naar verbetering? Ik wil gewoon niet weer een hele kerst me ongelukkig voelen.”

* De echte naam van Shanti is bekend bij de redactie.

Suze (32): ‘Ik reisde naar het buitenland om zwanger te raken van een vreemde man’