Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 22 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Déze 5 tekenen wijzen erop dat je je slaaproutine moet omgooien

Als er één ding is wat de quarantaine teweeg heeft gebracht, dan is het wel dat ons ritme enorm is omgegooid. Het resultaat? Veel te laat nog Netflixen, om vervolgens veel te vroeg wakker te worden de volgende dag. Oh, en niet te vergeten dat je gedurende de dag zo een dutje zou kunnen doen. Kan je wel wat hulp gebruiken als het aankomt op je slaaproutine?

Snappen we. Deze 5 tekenen wijzen erop dat het hoog tijd is om je slaaproutine om te gooien.

Slaaproutine omgooien

Eerlijk is eerlijk, we kunnen allemaal wel wat meer rust gebruiken. Grote kans dat je werk of studie er anders uitziet door de pandemie, je daar af en toe stress van ervaart én je gek bent op de meest spannende true crime series op Netflix. Niet echt het ideale recept voor voldoende slaap.

Déze 5 tekenen wijzen erop dat je slaaproutine omgegooid moet worden.

1. Je hebt last van meer moodswings

Moodswings kennen vaak verschillende oorzaken, slaaptekort kan daar een van zijn. Als je slaaproutine wel wat verandering kan gebruiken, kan je dat merken aan je humeur.

Je bent sneller geïrriteerd en voelt je eigenlijk constant gestresst. Probeer eens wat meer te slapen, en als dat niet werkt, kijk dan ook eens naar de kwaliteit van je slaap. Apps als SleepCycle kunnen je daar makkelijk inzicht in geven.

2. Je wordt wakker met nek- en rugpijn

Heb je voor je gevoel lekker geslapen, maar word je wakker met nek- of rugpijn, of zelfs hoofdpijn? Dan is het hoog tijd om eens te kijken naar de manier waarop je slaapt.

Een ander matras doet al wonderen, evenals een ander kussen. Kijk dus eens naar je slaaphouding. Sowieso interessant, want:

Je slaaphouding vertelt heel veel over je persoonlijkheid dus check hier of het klopt

3. Jij bent een ster in snoozen

Hoort snoozen inmiddels echt bij jou ochtendroutine? Dat doe je waarschijnlijk omdat je het idee hebt dat je nog veel langer zou kunnen (en moeten) slapen. En raad eens? Da’s waarschijnlijk precies wat je lichaam nodig heeft.

Probeer eens wat eerder naar bed te gaan, zodat je geen wekker nodig hebt. Houd je ook zoveel mogelijk aan een slaapschema (yup).

4. Je komt maar moeilijk in slaap

Eerder naar bed gaan in de hoop dat je uitgerust wakker wordt is natuurlijk een leuk idee, maar in werkelijkheid gaat dat niet zo makkelijk. Je bent je maar al te bewust hoe lang je nog hebt tot je weer moet opstaan (en hoeveel slaap je dus misloopt). Dat kennen we allemaal.

Als je vaak moeite hebt om in slaap te vallen of als je vaak wakker wordt, is het tijd voor verandering in je slaaproutine. Kijk eens naar de oorzaak van je slapeloosheid. Heb je het druk op werk of krijg je wel genoeg natuurlijk licht tot je gedurende de dag?

Onthoud deze: krijg overdag genoeg zonlicht en beperk alle licht ‘s avonds. Een routine rondom je werk – en vooral na je werkdag – is ook een goeie, daardoor vermindert de stress en druk daaromheen.

5. Je hebt meer honger dan anders

Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je meer trek hebt in cravings en wat al niet meer. En tuurlijk, dat is niks ergs. Zie het eerder als een teken van je lichaam die duidelijk probeert te maken dat je wat nodig hebt.

Als je het idee hebt dat je slaaptekort van invloed is op je eetlust, kan het helpen om gezonde vetten en plantaardige vezels te eten zodra je honger hebt. En of course, zorg dat je voldoende slaapt.