Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Beauty en Style 28 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

TikTok is in de ban van UV-stickers met waarschuwingsfunctie, maar werken deze ook echt?!

Als er een verzorgingsproduct is waar we niet zonder kunnen, dan is het wel zonnebrandcrème. Het beschermt ons tegen de zon waardoor ons huidje mooi en jong blijft. Toch zijn we af en toe niet oplettend genoeg en komen we er aan het einde van de dag achter dat we best een beetje rood zijn geworden. We weten allemaal dat dit slecht is voor onze huid en dat we hiermee een hoger risico lopen om huidkanker te krijgen. Dit is nou precies wat we niet willen, lijkt ons logisch.

Gelukkig kunnen we op TikTok rekenen als het gaat om lifehacks en zou met de UV-stickers het probleem opgelost zijn. Niet van huidkanker natuurlijk, maar je kan jezelf zo wel nóg beter beschermen.

UV-stickers

De UV-stickers van het merk SpotMyUV gaan helemaal viral op TikTok. Het merk zelf beweert dat de UV-stickers mensen waarschuwt als hun zonnebrandcrème niet meer werkt. Het gaat als volgt: de stickers bevatten een van kleur veranderende lijm die aangeeft wanneer je SPF-laag te dun is en UV-schade voor je huid optreedt. Wanneer je je goed hebt insmeert is de sticker doorzichtig, als het tijd is om opnieuw in te smeren, kleurt deze paars.

@natrodriguezzz

A summer must have 🫶🏼🌞🧴🤍 #momsoftiktok #sahmoftiktok #sahm #motherhoodjourney #toddlermom #wellnessmom #summermusthaves #amazonsummermusthaves #amazonmusthaves

♬ hospital beach – Cottonwood Firing Squad

Zo werkt het

Good to know: de sticker bestaat uit drie lagen. De bovenste laag is gemaakt van een gepatenteerde huid-nabootsende sensorlaag, die samenwerkt met SPF zoals je huid dat normaal zou doen. De middelste laag is een meekleurende UV-gevoelige (niet-giftige) inkt die paars wordt bij blootstelling aan direct UV-licht. Wanneer je zonnebrand opsmeert, verandert de inkt van paars naar doorzichtig. Dit geeft aan dat je huid beschermd is tegen UV-straling. De derde laag is een waterdichte en zweetbestendige lijm die de sticker op zijn plaats houdt. Bij gebruik van de stickers is de juiste plek uitkiezen om de sticker te plakken cruciaal. Wanneer jij hem bijvoorbeeld op je rug plakt, terwijl je op een strandbedje ligt en alleen de voorkant van je lichaam in de zon is, is de werking van de sticker natuurlijk niet betrouwbaar.

Wat denken experts er over?

Lucky us, want beauty magazine Allure sprak met verschillende dermatologen om te checken of de stickers wel echt werken. Zo kwamen zij er achter dat maar 25 procent van de mensen de juiste hoeveelheid zonnebrandcrème aanbrengt. Je zou je eigenlijk om de twee uur moeten insmeren om volledig beschermd te zijn. De stickers zijn daar dus zeker een goede herinnering aan. Volgens Dermatoloog Roberta Del Campo zijn de stickers ontworpen om de effectiviteit van je zonnebrandcrème tegen schadelijke UV-straling op zonnige dagen te meten. ”Maar op regenachtige, bewolkte dagen wanneer er niet veel zon is, kunnen ze doorzichtig blijven en mensen laten denken dat ze beschermd zijn, terwijl in werkelijkheid zonnebrand nog steeds nodig is omdat UV door wolken heen dringen.”

Ook kwam dermatoloog Dr. Cheung tot de conclusie dat als je eraan denkt om je sticker in de gaten te houden, je minder zonnebrand zal smeren. ”Als je vergeet op te letten geven deze UV-stickers dus een vals gevoel van veiligheid, omdat het niet gegarandeerd is dat het aanbrengen van een gelijkmatige laag zonnebrandcrème op een kleine UV-detecterende plek gelijk staat aan totale bescherming”, aldus Dr. Cheung. Je goed en regelmatig insmeren is daarom gewoon altijd een must. Maar.. het kan natuurlijk wel een geheugensteuntje zijn, zo’n sticker.

Fan van Haarlemmerbruin? Het blijkt toch niet heel erg goed te zijn voor je huid