Gina Koninkx
Gina Koninkx Life 20 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

B*tch! Je besties uitschelden is juist goed voor je vriendschap blijkt uit onderzoek

Spreek jij je beste vriendin altijd aan met b*tch en is het sowieso een ding tussen jou en je bestie om elkaar na vrijwel elke zin uit te schelden? Lekker zo doorgaan want uit onderzoek blijkt dat dit juist goed is voor je vriendschap.

Anderen snappen het niet, jullie houden heel veel van elkaar maar toch hebben jullie de meest grove koosnaampjes voor elkaar. Dat is nou precies de bedoeling want jullie weten natuurlijk al lang dat dat jullie vriendschap alleen maar sterker maakt.

Elkaar uitschelden is goed voor jullie vriendschap

Credits voor deze geniale onderzoeker uit de Verenigde Staten. Michael Adams schreef het boek ‘In Praise of Profanity‘ waarin hij uitlegt dat grove woorden en uitschelden mensen juist nader tot elkaar brengt, mits dit natuurlijk in vriendschappelijke kring wordt uitgesproken.

Op uitschelden en grof zijn rust in zeker zin een taboe, doe je dat dus wel met je beste vriendin dan duidt dat erop dat jullie band sterker is dan taboes. Jullie hebben een intimiteit gecreëerd waarin dit gewoon kan. Jullie begrijpen dat het niet kwetsend bedoeld is.

Schelden voelt goed

Op uitschelden rust inderdaad wel een taboe, het wordt zeker niet gezien als iets netjes. Logisch. Zou je eens moeten proberen om je baas uit te schelden voor klaphark. Nee, in de meeste situaties is het beter om het netjes te houden. Toch, geef uitschelden de meeste mensen van binnen een goed gevoel (in de auto bijvoorbeeld als die b*tch voor je het gaspedaal niet kan vinden #guilty).

Omdat schelden mensen van binnen een goed gevoel geeft, voelt het ook fijn om dit te doen samen met je beste vriendinnen. Jullie witten immers dat jullie van elkaar houden en het verder geen consequenties heeft. In het boek omschrijft Michael wel een kleine sidenote. Sommige scheldwoorden kunnen écht niet door de vinger, maar als jij je vriendinnen zo goed kent weet je vast wel welke dat zijn.

Ben jij benieuwd hoe sterk de band tussen jou en je bestie is? Doe de quiz