Emma Toussain
Emma Toussain Lifestyle 15 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Haha: deze woorden werden in 2023 het meest verkeerd uitgesproken

Taal is voortdurend in beweging, en nieuwe woorden en uitdrukkingen duiken regelmatig op. Maar soms kunnen zelfs de meest alledaagse woorden een uitdaging vormen als het gaat om uitspraak. Dit jaar waren er een aantal woorden die bijzonder vaak verkeerd werden uitgesproken. Taalplatform Preply onderzocht welke woorden Nederlanders in 2023 het meest hebben gegoogeld voor de juiste uitspraak en deelt nu voor eens en altijd hoe je deze woorden zou moeten uitspreken.

1. Shein

Shein, een Chinees fast-fashion bedrijf, was het afgelopen jaar veel in opspraak vanwege ethische kwesties. Veel Nederlanders verwijzen naar het modemerk als ‘sheen’, maar dit is verkeerd. De juiste uitspraak is ‘SHE-in’.

2. Gnocchi

Gnocchi is een Italiaanse pastasoort en is een mix van bloem en aardappel. Klinkt lekker, maar hoe spreek je het uit in een restaurant zonder dat je de Italianen beledigt? Dat vroegen veel Nederlanders zich het afgelopen jaar af. Het verlossende antwoord: ‘njok-kie’.

3. Paprika

Je kan de groente op twee manieren uitspreken: ‘paapriekaa’ met een lange eerste a en als ‘pappriekaa’ met een korte eerste a. ‘Paapriekaa’ met een lange eerste a is de meest gebruikte vorm in Nederland.

4. Vanille

‘Va-nill-le’, ‘va-niel-je’, hoe spreek je het geelkleurige toetje uit? De correcte uitspraak is ‘va-nie-je’.

5. Alpaca

Het zijn geen lama’s, maar ze lijken er wel op. We hebben het over de alpaca’s. Maar hoe spreek je het uit? Waar leg je de klemtoon? De correcte uitspraak is: ‘al-pa-ka’. De klemtoon ligt dus op de tweede lettergreep.

6. Lychee

Een lychee is een exotische vrucht, rond of ovaal van vorm en ongeveer zo groot als een pruim. In 2023 waren veel Nederlanders benieuwd naar de juiste uitspraak van deze zoete en sappige vrucht. Sommigen zeiden ‘liesjee’, anderen ‘lietsjie’, en weer anderen spraken het uit als ‘laitsjie’. Hoewel er geen strikt correcte uitspraak is, suggereert de etymologische oorsprong dat uitspreken als ‘laitsjie’ het dichtst bij de oorspronkelijke bedoeling komt.

7. Malelions

Malelions is een Nederlands lifestyle modemerk. Veel Nederlanders vragen zich af hoe je het modemerk uitspreekt. Op zijn Frans? ‘Ma-le-lions’? Nee. De naam is afkomstig van het Engelse woord ‘male-lions’, dat mannelijke leeuwen betekent.

8. Versace

De iconische modeontwerper Donatella Versace liet in 2018 via een Instagram video weten dat we het Italiaanse modehuis verkeerd uitspreken: “It’s Ver-sac-èh not Ver-sac-hie”, aldus de blondine. Dit deed zij door middel van de fall/winter 2018 campagne-video met een leger van supermodellen aan haar zijde. Wellicht is het tijd om de video weer te reposten.

In 2023 googelden Nederlanders nog steeds massaal naar de juiste uitspraak van het modemerk. Veel Nederlanders spreken het uit als ‘Versaatsjie’, maar dat is dus onjuist. Hoe je het dan wel hoort uit te spreken? ‘Versaatsje’.

9. Gorinchem

‘Gorinchem’, ‘Gorcum’, ‘Gorkum’ of toch ‘Gurrecum’? Veel Nederlanders vroegen zich in het afgelopen jaar af hoe je de stad uitspreekt. Dus voor eens en altijd de juiste uitspraak is: ‘Gorkum’.

10. Lidl

Volgens de Duitse supermarktketen wordt de naam op Duitse wijze uitgesproken, namelijk als ‘Lie-del’ en niet als ‘Li-ddel’.
Andere woorden waarvan de uitspraak het afgelopen jaar regelmatig werd opgezocht, zijn onder andere: Puzzel (‘puzzel’ met een korte u, niet ‘puuzel’), Acai (‘a-ssa-ie’), Primark (‘Prie-mark’) en Quinoa (‘kien-wah’).

Poepie: Dit zijn de populairste koosnaampjes per taal