Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Entertainment 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Ouch! Volgens onderzoek heeft Yvonne Coldewijer de meeste nepvolgers van bekend Nederland

Shocking, maar ergens ook totaal niet verrassend: juice-koningin Yvonne Coldewijer heeft veel nepvolgers. TechTiek deed onderzoek naar bn’ers met de meeste nepvolgers, met bovenaan het lijstje de accounts van Yvonne Coldewijer, Olcay Gulsen en Jiami. Meer dan 40% van hun volgers bleek niet echt te zijn.

En zo zijn er nog wel meer bekende personen waarbij het er sterk op lijkt dat ze wat volgers gekocht hebben.

Volgens onderzoek zijn dit de bn’ers met de meeste nepvolgers, met Yvonne Coldewijer als grote ‘winnares’

Uit het onderzoek is gebleken dat @lifeofyvonne procentueel veruit de meeste nepvolgers heeft, namelijk 56%. Op plek 2 staat @olcay (44%) met daarachter @jiami (40%).  De accounts met de meeste nepvolgers in absolute getallen zijn @enzoknol, @ricoverhoeven en @dee. Minstens 390K van hun volgers zijn nep. Daarnaast zijn ook Sylvia Geersen (de nieuwe Bachelorette), Giel Beelen en Niek Roozen (die nu meedoet aan Expeditie Robinson) niet zo goed uit de verf gekomen.

Natuurlijk zijn er ook veel bekende Nederlanders die weinig nepvolgers hebben, waaronder Freddy Tratlehner (aka Vjeze Fur), Beau van Erven Dorens, Martien Meiland en Arjen Lubach.

Het is goed om te weten dat elke influencer altijd een bepaald percentage aan nepvolgers heeft. Grotere accounts hebben vaak 20-30% nepvolgers. Kleine accounts (minder dan 100K) zitten meestal tussen de 10 en 20%. Volgens onderzoeksmethode Modash kan een account met meer dan 25% nepvolgers een teken zijn van fraude.

Eerder dit jaar zijn 6 influencers aangesproken door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij zouden op grote schaal nepvolgers en neplikes hebben gekocht. Het is verboden om dit soort aankopen te doen, omdat het de consumenten kan misleiden. Bedrijven of influencers die dat vandaag de dag nog doen riskeren een boete.

Politici met het hoogste percentage nepvolgers

Niet alleen influencers en artiesten hebben nepvolgers, maar ook politici. De lijsttrekkers van alle partijen zijn geanalyseerd. Van alle lijsttrekkers heeft @azarkanfarid (DENK) het hoogste percentage nepvolgers. Over het algemeen is het percentage nepvolgers vrij laag, omdat de accounts van politici relatief weinig volgers hebben.

De uitgebreide rapportage van het onderzoek lees je hier.