Emma Toussain
Emma Toussain Relaties 2 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 5 grootste afknappers tijdens een eerste date

Een in de soep gelopen eerste date heeft vrijwel elke single wel eens meegemaakt, maar waar kan dit aan liggen? Het zou zomaar kunnen dat een date te veel over zichzelf praatte. Uit onderzoek van online dating app happn onder meer dan 650 singles blijkt dat namelijk de grootste afknapper te zijn op een eerste date. Ook opvallend: bijna één derde van de vrouwelijke singles knapt erop af wanneer hun date te veel gericht is op seks, tegenover maar 6% van de mannen. Daarentegen haken mannen sneller af wanneer hun date te snel te serieus is terwijl dit vrouwen veel minder is. Hoe zorg je ervoor dat jouw eerste date een succes wordt?

Dating expert Ipek Kucuk van happn zet de grootste afknappers uit het onderzoek op een rijtje, inclusief bijbehorende tips.

Eerste date

Ahhhhhh. Een eerste date. Zenuwslopend maar ook héél erg leuk. Want wie weet vind jij wel de liefde van je leven! Ook kan zo’n eerste afspraakje erg tegenvallen. Iets met potjes en dekseltjes, toch? Mannen en vrouwen hebben vaak verschillende afknappers en laat dat nou net een beetje ingewikkeld zijn af en toe. Maar we houden je graag op de hoogte van dit soort verschillen want wie weet kan je er iets mee.

Dit is blijkbaar de grootste turn-off tijdens online dating

Minder over jou, meer over jouw date

Ruim een kwart van de singles (26%) is allesbehalve fan van een oversharer en vindt te veel over jezelf praten de grootste afknapper. Opvallend genoeg blijkt uit het onderzoek dat 70% van de vrouwen één of meerdere dates heeft gehad waarbij de ander te veel over zichzelf sprak – dit tegenover maar 48% van de mannen. Een eerste date is juist de perfecte gelegenheid om de ander te leren kennen en uit te vinden of jullie bij elkaar passen. Dus, stel vooral vragen aan de ander!

Let’s talk about sex – or not?

We kunnen er niet omheen: seks is een belangrijk onderdeel van liefde en daten. Toch is dit voor veel singles (13%) een gevoelig onderwerp. Voor vrouwen is het zelfs de nummer één afknapper! 80% van de single vrouwen geeft aan één of meerdere dates te hebben gehad waarbij de ander te snel uit was op seks of intimiteit. Bij mannen ligt dit lager: 48%. Intimiteit is zeker niet meteen van tafel, maar tast goed af of jouw date hier ook open voor staat!

Thank you, next

Dating 101: praat niet over je ex op een eerste date! 15% van de singles vindt praten over een ex ook echt not done. Toch is het nog iets wat vaak gebeurt, zeker onder vrouwen, blijkt uit de resultaten. 61% van de vrouwen geeft aan één of meerdere keren hun ex te hebben genoemd tijdens een eerste date, terwijl dit voor slechts 32% van de single mannen het geval is. Onze tip: richt je tijdens de date op de persoon tegenover je en sta open voor wat de toekomst kan brengen!

Trouwen & baby’s: nog even niet!

Richt je op de toekomst, maar pas op dat je niet te ver op de zaken vooruitloopt: uit het onderzoek blijkt dat zeker mannelijke singles op een eerste date niet te ver vooruit willen kijken. 18% van de mannen vindt het een afknapper wanneer hun date te snel te serieus is, terwijl maar 7% van de vrouwen dit zo ziet. Soms is het dus goed om deze onderwerpen uit te stellen tot een ietwat later moment.

Kauwgom

Ruim een kwart (26%) van de mannelijke singles en maar liefst één op de drie (34%) vrouwelijke singles heeft wel eens een date gehad die een slechte adem had. Een hoog aantal, zeker omdat 15% van de singles een slechte adem als grootste afknapper beschouwt. Het is een beetje een inkopper, maar neem je voorbereiding hierin niet voor lief: poets je tanden van tevoren en neem een pakje kauwgom of pepermuntjes mee. Je weet immers nooit of die frisse adem aan het einde van een date nog van pas gaat komen… 😉

Van ongemakkelijke date tot succesverhaal

Toch hoeft een ongemakkelijke eerste date zeker niet allesbepalend te zijn. Zo heeft een kwart van de singles wel eens een slechte eerste indruk gehad van de ander tijdens een eerste date, wat uiteindelijk toch op iets moois is uitgelopen. Sterker nog: meer dan een kwart (27%) van de singles heeft zelf een keer een blauwtje gelopen bij de eerste date, die alsnog leidde tot een mooie vriendschap of relatie. Op eerste date gaan is en blijft spannend, wees dus niet bang om iemand een tweede kans te geven. Wie weet loopt die eerste, ongemakkelijke date wel uit op iets heel moois – of kun je er in ieder geval nog iets van leren!

4 signalen hoe je aan je eigen app gedrag kunt zien dat je geen interesse hebt in je date