Gina Koninkx
Gina Koninkx Food 21 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo kick je snel (lees: binnen 1 dag) af van cafeïne

De wekker gaat af en al slaapwandelend beweeg jij je naar het koffiezetapparaat. Je knalt een cupje in het apparaat, klopt wat havermelk op en pakt je favoriete mok. Dit bakkie pleur heb jij écht even nodig om (vrolijk) aan de dag te beginnen. Maar ja, deze cafeïneverslaving zorgt er ook voor dat jij een uur later met trillende handjes achter je toetsenbord zit.. help?!

Sneller dan je denkt raakt je lichaam gewend aan cafeïne. Het is natuurlijk helemaal niet erg om dagelijks wat cafeïne binnen te krijgen, maar dat ene kopje koffie in de ochtend worden er al gauw vier of vijf per dag.

Afkicken van cafeïne: 3 onmisbare tips

Ben jij om wat voor reden dan ook klaar met cafeïne? Afkicken is makkelijker gezegd dan gedaan maar deze tips helpen je wel een eind op weg.

1. Gewoon stoppen

Ben jij zo’n die hard die in één dag wenst te stoppen met cafeïne? Ga er dan gewoon voor. Stop vandaag nog met het nemen van energiedrankjes, koffie of thee(!) met cafeïne.

Cold turkey afkicken zorgt vaak wel voor directe ontwenningsverschijnselen. Gelukkig zijn deze erg gering als je afkickt van cafeïne. Denk daarbij aan vermoeidheid, trillen of hoofdpijn. Vaak houdt dit maar een week aan, prima toch?

2. Minder de inname

Vind je cold turkey afkicken iets te heftig? Probeer dan eerst te minderen. Drink je vijf koppen op één dag? Minder dan vandaag nog naar 3 à 4 en probeer dit in twee weken tijd terug te brengen naar 0. Het enige nadeel is dat je de afkickverschijnselen wat langer zal ervaren, wat dat betreft is in één keer afkicken toch erg voordelig.

3. Bedenk goede vervangers

Als je verslaafd bent aan een bakkie pleur in de ochtend, is het belangrijk dat je met een goede vervanger komt. Zet je koffie voortaan bijvoorbeeld decaf of vervang je energiedrank voor een glaasje limo. Zo heb je toch het gevoel dat je op het moment dat je het nodig hebt iets drinkt of eet wat aan je behoeften voldoet.

Heb jij last van vermoeidheid? Met deze handige tips krijg jij meer energie (zónder koffie)