Emma Toussain
Emma Toussain Entertainment 14 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Amalia woont door serieuze bedreigingen niet meer in Amsterdams studentenhuis

In mei schreven we over het feit dat kroonprinses Amalia ging studeren en dat ze in Amsterdam zou gaan wonen, net zoals haar medestudenten. Dat het voor haar allemaal net even anders is, dat lijkt logisch. Niet iedereen draagt haar titel met zich mee. Maar dat het zó moeizaam zou gaan, dat had niemand gedacht. Amalia wordt namelijk flink bedreigd en kan daardoor zelfs niet meer alleen wonen. Haar ouders, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, spreken uit tegenover de media.

Amalia heeft te maken met bedreigingen

Volgens Máxima verlaat Amalia alleen nog maar paleis Huis ten Bosch om haar studie in Amsterdam te volgen. Op RTL Boulevard is te lezen dat ze vanwege alle bedreigingen niet langer in het studentenhuis in het centrum van onze hoofdstad woont. En dat is, logischerwijs, erg moeilijk voor de oudste dochter van het koningspaar: “Die consequenties zijn heel moeilijk voor haar”, zegt de koningin. “Het is voor haar geen studentenleven zoals andere studenten dat hebben. Ik ben heel trots op haar, hoe ze het allemaal volhoudt. Ik word er een beetje emotioneel van.”

Nieuw avontuur

Vorige zomer studeerde Amalia nog cum laude af van het gymnasium, en ze mag zich vanaf dit jaar volgens de RVD student van de Universiteit van Amsterdam noemen. Anders dan haar familieleden, die voornamelijk in Leiden gestudeerd hebben.

Het @koninklijkhuis laat weten op Instagram: “De Prinses van Oranje start in september met de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam. De studie kent een aanmeld- en selectieprocedure, die de Prinses van Oranje het afgelopen jaar in zijn geheel heeft doorlopen. Per september gaat zij in Amsterdam wonen. De studietijd van de Prinses wordt beschouwd als privé.”

Halverwege september, dus een halve maand (!) na het beginnen van haar studie, komt het nieuws naar buiten dat Amalia in het vizier zou zijn van de mocro-maffia. Hartstikke eng dus, en iets wat je serieus moet nemen. Amalia zou niet het enige doelwit zijn, minister-president Mark Rutte staat ook op de lijst. Wij hopen natuurlijk dat beiden zo snel mogelijk weer normaal kunnen leven. Amalia lekker als student in Amsterdam, en Rutte ook gewoon normaal over straat. Geweld is natuurlijk nooit de oplossing.

Amalia openhartig over leven als ‘moderne’ prinses: social media, perfectionisme, de liefde én cocktails