Janne Vogel
Janne Vogel Gezondheid 10 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Afvallen door je eetpatroon te veranderen (en zonder te sporten): zó doe je dat

Je kunt sporten wat je wilt, maar meer bewegen is 9 van de 10 keer niet de enige oplossing om gewicht te verliezen. Wil je iets afvallen? Dan kun je je relatie met eten eens onder de loep nemen. Want alleen al door je eetpatroon te veranderen, kun je afvallen. Daar hoef je niet eens voor naar de gym.

Afvallen door je eetpatroon te veranderen

Allereerst: wees vooral niet te hard voor jezelf. Wij vrouwen en lichamen… we hebben áltijd wel iets op onszelf aan te merken. Niet zo gek ook, als je Instagram opent en je allemaal gefotoshopte stokjes ziet. Maar als je merkt dat je niet meer lekker in je vel zit en je wilt er iets aan doen, dan geven we je graag wat tips. Hierbij: afvallen door je eetpatroon te veranderen.

Je hebt niet eens zoveel discipline nodig om je gewoonten op het gebied van eten te ‘verbeteren’. Het is namelijk absoluut niet de bedoeling dat je jezelf gaat uithongeren of nooit meer iets lekkers mag. Het enige wat je nodig hebt, is je aandacht. Het stappenplan hieronder legt je uit hoe en wat.

1. Begrijp waar je mee bezig bent (en probeer eventuele ongezonde gewoonten te herkennen, zonder dat je te veel focust op afvallen)

We moeten allemaal eten om in leven te blijven. Het gaat er verder ook niet zozeer om hoeveel we eten, het draait meer om wat we eten. En wanneer en hoe. Als je met vriendinnen afspreekt, maken jullie vast en zeker lekkere snacks. En als je ‘s avonds een film kijkt, hoort daar iets lekkers bij.

Helemaal oké, maar een heel bakje ovenbitterballen snaaien terwijl je niet eens echt trek hebt, is misschien niet echt nodig. Toch is dit een gewoonte: het staat er, het ruikt lekker, dus je eet. En blijft eten. Weet dat je een mens bent en dat lekker eten het leven leuk maakt. Maar probeer ook een grens op te zoeken. Dat gaat je helpen bij het afvallen.

2. Weet wat je eet

Eten is súper verslavend. Vertel ons wat. Een tip die misschien niet superleuk is, maar wel heel effectief kan zijn, is iets bewuster omgaan met deze zogenaamde verslaving. Als je wéét dat je het niet bij één chipje kan houden, trek dan niet elke avond een zak open. Daar heb je alleen jezelf mee. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je op woensdagen en/of in het weekend chips eet. De rest van de avonden maak je iets anders (niet-verslavends) voor jezelf als je trek hebt.

3. Eet ‘mindful’

Ja, echt. Als je goed naar je lichaam luistert, kun je zonder al te veel moeite je eetpatroon al enigszins aanpassen. Daarnaast is het belangrijk dat je aandacht probeert te besteden aan het proces van eten. Dus niet gedachteloos eten in de auto of voor de tv of lopend naar een meeting. Maar er echt even een lekker momentje voor nemen. En, again, goed naar je lichaam luisteren. Als je vol zit, zit je vol. In contact komen met jezelf en met wat je lichaam nodig heeft, is belangrijk als je op een gezonde manier wilt afvallen.

4. Probeer echte honger van emotionele honger te onderscheiden

Soms denk je dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk gewoon zin hebt om iets te eten. Story of our lives. Je verveelt je, je hebt stress, je voelt je verdrietig… Wat de reden ook is, je wilt iets lekkers. En dat mag best, maar probeer in de basis echte honger van deze zogenaamde emotionele honger te onderscheiden.

Maak jezelf bewust van de situatie. Wanneer heb je voor de laatste keer gegeten? Verveel je je? Heb je over het algemeen zin in eten of heel specifiek in die ene Bueno? Als je per se iets lekkers wilt, probeer dan eens te kiezen voor een gezondere variant. Dus geen Bueno, maar een rijstwafel met Nutella, bijvoorbeeld. Houd het leven leuk, maar wees je bewust van bepaalde patronen en gewoonten die je hebt ontwikkeld. You got this, girl.

Lees ook: