Audrey Garot
Audrey Garot Films & Series 19 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Kijk jij je favoriete serie vaak opnieuw? Dit is waarom het ons zo’n veilig gevoel geeft

Er is geen beter gevoel dan dat je voor de zeventiende keer aan je favoriete serie begint. En het liefst heeft deze serie dan ook zo’n acht seizoenen waar we ons op kunnen verheugen. Je kent de personages, het dorpje waar het zich allemaal afspeelt en je weet al precies wat er gaat gebeuren. Dat we dit allemaal al weten vinden wij helemaal niet erg, het geeft ons juist een veilig gevoel. Maar waarom is dat zo?

Het liefst kijken we onze favoriete serie elk jaar weer opnieuw.

Kijk jij je favoriete serie vaak opnieuw? Dit is waarom het ons zo’n veilig gevoel geeft

Je zou denken dat het helemaal niet leuk is om een serie weer opnieuw te kijken, maar dat is het juist wel! Je kan geen genoeg krijgen van je favoriete serie en daarom kijk je dit natuurlijk het liefst zo vaak mogelijk. Hierdoor voelen we ons veilig en hebben we het gevoel alsof niemand ons nog meer iets kan doen. Onder andere door onderstaande punten krijgen we er zo’n veilig gevoel van.

1. We plaatsen onszelf onbewust in de wereld van de serie

Als je een keer een rotdag hebt, weet je meteen wat je te doen staat als je thuiskomt: je favoriete serie opzetten. Op deze manier vergeet je de wereld om je heen en verplaats jij je helemaal in de wereld van de serie. Zo beland je ineens in Parijs van Emily in Paris of in Wellsbury van Ginny & Georgia.

2. De karakters voelen aan als vrienden

Aangezien jij je favoriete serie al meerdere keren hebt gezien, ken je de personages ook door en door. Je weet hoe ze in elkaar zitten, wat hun kledingstijl is en ga zo maar door. Om deze reden heb je ook echt het gevoel dat je ze goed kent, zo goed zelfs dat ze als vrienden aanvoelen. Ook al klinkt dat misschien een beetje raar voor de buitenwereld..

3. Het geeft ons orde en structuur

Soms is ons leven zo enorm messy, dat we zelf eigenlijk niet meer weten wat we aan het doen zijn. Gelukkig is daar onze favoriete serie, die ons weer wat orde en structuur geeft. Nadat je dit hebt gekeken, kan je er ook weer helemaal tegenaan!

4. Er is geen risico op teleurstelling en liefdesverdriet

Ken je dat gevoel dat je een serie voor de eerste keer kijkt en je favoriete personage de serie verlaat? Ja, dat doet pijn. Als je een serie vaak opnieuw kijkt, heb je hier geen last van. Je weet namelijk precies wat er gaat komen en ondanks dat het toch vaak nog een beetje pijn doet, kan je je er al op voorbereiden.

5. Hoe onzekerder ons leven is, hoe meer we verlangen naar herhaling

Als we in een onzekere periode zitten in ons leven, bijvoorbeeld als je een nieuwe baan begint of niet weet of je je studie gaat halen, verlang je extra veel naar herhaling. Om deze reden zetten we dan ook vaak onze favoriete serie op, omdat we weten wat we daarbij kunnen verwachten en het ons toch een soort van gerust kan stellen.

Cheers! Zo maak je het drankje ‘Kir Royale’ uit Emily in Paris