Audrey Garot
Audrey Garot Lichaam 22 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Last van slapeloze nachten? Dit zijn vijf tips om je slaapkwaliteit te verbeteren

Laten we eerlijk zijn, niks is beter dan dat je helemaal uitgerust wakker wordt en je vol energie je dag kan beginnnen. Helaas zit dat er niet altijd in voor iedereen en liggen veel mensen vaak de hele nacht wakker. We zijn aan het piekeren over ons werk, relaties, noem maar op. Vervolgens zijn we de hele dag moe en voelen we ons enorm futloos. Heb jij daar ook last van? Lucky you, want met deze tips kan jij je slaapkwaliteit verbeteren.

Binnenkort slaap jij weer als een roosje!

Dit zijn vijf tips om je slaapkwaliteit te verbeteren

De meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid zijn veranderingen in de omgeving, emotionele opwinding, angst voor slapeloosheid, een storende omgeving of een te late schermtijd. Als jij je hierin herkent (of juist ergens anders last van hebt) kunnen onderstaande tips hopelijk helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren.

1. Word elke dag op hetzelfde tijdstip wakker

Het hebben van een routine is heel erg belangrijk om energiek wakker te worden. Als je elke dag op hetzelfde tijdstip wakker wordt, betekent het dat we onze lichamelijke klok onder controle hebben. Dit helpt uiteindelijk weer bij het verbeteren van onze slaapkwaliteit. Het is misschien in het begin even wennen als je wekker ook op een zaterdag om 7.00 uur ‘s ochtends gaat, maar op een gegeven moment ben je er helemaal aan gewend en dan heb je een lekker lang weekend. Win-winsituatie dus!

2. Stel jezelf bloot aan zonlicht

Als je jezelf ‘s ochtendsvroeg blootstelt aan zonlicht, word je heel rustig wakker. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de gordijnen of rolluik niet helemaal dichtdoet, maar laat deze op een kiertje, zodat het zonlicht je geleidelijk wakker kan maken. In de winter gaat dit natuurlijk iets moeilijker, omdat het pas heel laat licht wordt buiten. Vind je het wel fijn om wakker te worden door middel van zonlicht? Dan kan een wake-up light lamp heel goed helpen.

3. Vermijd blauw licht voor het slapengaan

We doen het denk ik bijna allemaal, nog even lekker door de Instagram feed scrollen, voordat je gaat slapen. Toch is dit niet heel verstandig om te doen. Melatonine is één van de belangrijkste slaaphormomen die slaaperigheid bevorderen en dit wordt geremd door blauw licht. Oeps! Zet dus een uur voor het slapengaan je telefoon uit en lees nog even een boek voor je gaat slapen.

4. Eet ‘s avonds een lichte maaltijd

Voeding kan een invloed hebben op hoe je ‘s nachts slaapt. Het verteren van voedsel kost je lichaam veel energie en dit kan je lichaamstemperatuur verhogen. En dat terwijl je makkelijker in slaap valt als je lichaamstemperatuur daalt.. Als je lichaam dus nog heel druk is met eten verteren, is de kans groot dat je nog lang niet in slaap valt. Probeer dus ‘s avonds ook niet te veel te snacken, omdat dit ten koste kan gaan van je slaapkwaliteit.

5. Verander je slaapkamer in een slaapwalhalla

Zorg er als eerste voor dat je kamer donker genoeg is en dat de kamer een aangename temperatuur heeft om in te slapen. Toch is het ook belangrijk dat je je fijn voelt in je slaapkamer. Kleed je kamer bijvoorbeeld leuk aan met schattige kussentjes en schilderijen. Het moet een comfortabele ruimte voor je zijn, zodat je niet kunt wachten om lekker je bed in te gaan. Slaapse!

Voor je werk nog even naar de sportschool? Met deze tips kom jij wél makkelijk je bed uit