Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Entertainment 13 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Videoland past titel Mocro Maffia-aflevering aan na kritiek van kijkers

Het vijfde seizoen van Mocro Maffia staat sinds kort op Videoland. Elke vrijdag verschijnt er weer een nieuwe aflevering online en cancelen we massaal onze plannen om de spannende serie te bingewatchen. Hoewel de serie een razend succes is, ontvingen de makers over de nieuwste aflevering toch aardig wat kritiek. De titel schoot bij veel kijkers namelijk in het verkeerde keelgat.

Kritiek op titel Mocro Maffia

De titel ‘Jezus aan het kk Kruis‘ van de tweede en nieuwste aflevering van seizoen vijf is een veelbesproken onderwerp onder Mocro Maffia-kijkers. Hoewel de titel een citaat uit de desbetreffende aflevering is, hebben kijkers er veel kritiek op en stroomt social media vol met reacties. RTL lijkt de kritiek te begrijpen en komt dan ook naar buiten met een statement. ”De titel van de tweede aflevering van het vijfde seizoen van Mocro Maffia is een quote van één van de personages uit de desbetreffende aflevering. In een dramaserie zijn uitspraken binnen context. Door de quote als titel te gebruiken, wordt deze uit context gehaald en geeft hij het verkeerde signaal. Bij nader inzien had deze titel niet gekozen moeten worden, hij is dan ook aangepast”, reageert RTL.

Nieuwe titel

RTL besluit na aanhoudende kritiek de titel aan te passen. Inmiddels is deze veranderd naar ‘De Koning Is Dood, Leve De Koning.’ Ook deze titel verwijst naar een uitspraak van een van de personages uit de serie. Maar waarschijnlijk zal deze titel beter ontvangen worden door de kijkers, aangezien er geen scheldwoorden (of afkortingen ervan) gebruikt worden.

Eerder al kritiek op grove taalgebruik

Mocro Maffia krijgt sinds het eerste seizoen al kritiek vanwege het grove taalgebruik. Kijkers vonden het met namen kwalijk dat er in de afleveringen zo veel met kanker wordt gescholden. Vooral personage Tatta, gespeeld door Robert de Hoog, gebruikt het woord kanker vaak als stopwoordje. ”Het is een keuze die we hebben gemaakt om een realistisch verhaal neer te zetten voor de serie”, vertelde Robert eerder aan het AD. ”Ik wil iedereen echt heel graag duidelijk maken dat het niet normaal is om te schelden met het woord ‘kanker’.” Om zijn punt extra duidelijk te maken, zette de acteur in 2021 een actie op samen met KWF Kankerbestrijding.

Mocro Maffia komt tot een einde: seizoen zes wordt het allerlaatste deel