Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Let’s go nuts! Dit zijn de redenen waarom je elke dag een handvol noten zou moeten eten

Vertelt jouw moeder je elke dag opnieuw dat je een handje noten zou moeten eten? Gelijk heeft ze. Noten zijn namelijk ontzettend gezond en bevatten heel veel belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, ijzer, selenium en kalium. Belangrijk dus als je goed voor je lijf wilt zorgen.

Een handje noten per dag (dat is ongeveer 25 gram) geeft je lichaam al een boost. Ook het voedingscentrum raadt aan om dit elke dag te doen. Maar waarom dan precies? Wij leggen het je uit.

Elke dag noten eten

Hoewel je misschien denkt dat noten vet zijn, bevat dit product voornamelijk gezonde (onverzadigde) vetten. Niet alleen dat, want nootjes zitten sowieso bomvol essentiële voedingsstoffen. Als je dit leest, vergeet jij nooit meer je dagelijkse portie naar binnen te werken.

1. Goede aanvulling op een vega(n) dieet

Personen die vegetarisch eten, zullen bepaalde voedingsstoffen uit andere dingen moeten halen. Eén van die belangrijke voedingsstoffen is selenium. Dit kun je normaal gesproken uit vlees halen, maar dus ook uit noten.

Vooral de pecannoot bevat veel selenium. Dit stofje zorgt ervoor dat de schildklier goed blijft functioneren en het beschermd rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadigingen.

2. Noten zijn goed voor je bloedvaten

Noten kunnen er aan bijdragen dat je een verminderde kans hebt op een te hoge bloeddruk en hartproblemen. Veel noten verlagen je LDL-cholesterol en bevatten arginine. Dit zorgt ervoor dat je bloed zuurstofrijk door je lichaam kan stromen. Je hart is tenslotte het belangrijkste orgaan om goed voor te zorgen.

3. Onverzadigde vetten, wel een verzadigd gevoel

Noten bevatten onverzadigde vetten en die zijn juist gezond. Dit draag namelijk bij aan de daling van je cholesterolgehalte en is dus goed om de kans op hart- en vaatziekten (zoals hierboven ook omschreven) te verkleinen.

Let wel op dat je vooral ongeroosterde noten eet die niét zijn gebakken of gefrituurd in vet (ongezond vet). Kies ook voor ongezouten noten, heel veel zout is namelijk ook niet goed voor je.

Noten geven je daarnaast een verzadigd gevoel. Je hoeft er niet veel van te eten om ‘vol’ te zitten. De perfecte snack tussendoor dus.

4. Nootjes zijn goed voor huid, haar en je nagels

Naast belangrijke voedingsstoffen als ijzer en calcium, zijn nootjes ook rijk aan antioxidanten en vitamine E. Dit zorgt voor een gezonde huid, mooi haar en stevige nagels.

Lees ook:

Voedingscentrum