Yasmine Esser
Yasmine Esser Gezondheid 25 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Praat je in je slaap? Dan ben je uniek én empathisch

Soms kan het zorgen voor gênante taferelen. Als jij weer eens in je slaap brabbelt. Je diepste geheimen zijn namelijk nooit veilig. Of je bent heilig overtuigd dat je de koningin bent en vertelt daar uitgebreid over in je slaap. Je kunt er niets aan doen als je in je slaap praat, maar het maakt jou wel een uniek persoon. Bovendien zijn mensen die in hun slaap praten empathischer.

Het blijkt dat jij een speciale gave hebt, als je in je slaap kunt praten. Want er zijn maar weinig mensen die dit doen.

Praten in je slaap

Misschien heb je het al eens gehoord van je vriendinnen na jullie slaapfeestje of van je partner, maar jij praat dus in je slaap. Gek genoeg zegt dit veel over je persoonlijkheid en bestaat er zelfs een naam voor, Somniloquy. Lees snel verder, want dit wil je weten.

Je hebt een unieke gave

Ongeveer de helft van de kinderen praat geregeld in haar slaap. Maar als je opgroeit gaat dit vaak over. Nog maar 5 procent van de volwassenen doet dit en het komt dan ook nog eens vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, aldus onderzoek gepubliceerd in het Journal Brain and Development.

Er is een naam voor: Somniloquy. En het ontstaat als volgt. Als je slaapt zorgen verschillende stoffen in je lichaam er voor dat je een tijdelijke ‘verlamming’ hebt. Hierdoor ga je bijvoorbeeld niet daadwerkelijk schoppen als je droomt dat je schopt. Of wegrennen als je droomt dat je achterna wordt gezeten. Maar bij mensen die praten in hun slaap werkt die verlamming niet helemaal optimaal. Hun stembanden doen het namelijk nog wel gewoon. Bizar is het niet?

En je bent socialer en empathischer

Praat je soms maanden niet in je slaap en vervolgens wel weer? Dat kan kloppen. Er zijn namelijk een aantal dingen van invloed op je superkracht. Als je naar een feestje bent geweest en veel hebt gedronken, ben je waarschijnlijk spraakzamer ’s nachts. En ook als je het druk hebt.

Maar ook als je een zielige film hebt gekeken, een emotioneel boek hebt gelezen of misschien als je vriendinnen een moeilijke tijd doormaken en jij voor hen klaar staat, kan het dat je meer kletst ’s nachts. Als je praat in je slaap, betekent het eigenlijk dat je je goed kunt inleven in de gevoelens van anderen.

Babbel lekker door als je in je bedje ligt, want al met al ben jij gewoon een fantastisch persoon.

Misschien vind je dit ook leuk: