Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Nieuws 13 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Prinses Amalia spreekt voor het eerst openlijk over bedreigingen

Op de laatste avond van het koninklijk bezoek aan het Caribische deel van Nederland vertelt Amalia voor het eerst openlijk over de bedreigingen die ze ontvangt. De prinses bezocht in twee weken tijd samen met het koningspaar Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba.

Het bezoek aan het Caribisch gebied stond in het teken van het slavernijverleden, natuurbehoud en de werkzaamheden van defensie in het gebied. Maar het bezoek stond voornamelijk in het teken van de bewoners van de eilanden. En dat is niet onbelangrijk, want Amalia zal over een tijdje ook hun koningin worden.

Een beetje vrijheid terug

Prinses Amalia geeft aan dat ze het tijdens haar reis door het Caribisch gebied fijn vond om haar vrijheid een beetje terug te hebben. “Ik heb een prachtige tijd gehad.” Ook in Nederland hoopt ze dat er snel iets verandert rondom de situatie betreft haar veiligheid. Ze heeft weinig bewegingsvrijheid vanwege de bedreigingen vanuit de Mocro Maffia. “Ik ga er heel eerlijk in zijn dat ik het nog steeds heel erg moeilijk heb”, zei ze haar laaste dag op Sint-Maarten tegen de pers.

Geen fijne studententijd voor de prinses

Vorig jaar werd bekend dat de prinses vanwege bedreigingen niet meer in haar studentenhuis in Amsterdam kon blijven wonen. Nu woont ze bij haar ouders en kan ze alleen naar buiten om naar de universiteit te gaan. Er worden geen uitspraken gedaan over de beveiliging van Amalia. Zij denkt en hoopt zelf dat de veiligheidsmaatregelen niet blijvend zijn. “Ik ging mijn studententijd in met de gedachte dat ik, nou wat doet een student, vul dat in en dat ik dat ook zou doen. De realitiet was helaas alles behalve dat. Ik mis het normale leven, het leven van een student. Het door de straten lopen en naar een winkel kunnen gaan.” Tijdens het bezoek maakt de koninklijke familie zich gelukkig geen zorgen over hun veiligheid.

Jouw nieuwe klasgenoot? Prinses Amalia gaat volgend jaar déze studie doen in Amsterdam

Dankbaarheid

Ook laat Amalia weten dankbaar te zijn voor de steun die zij krijgt van familie, vrienden en de bevolking van het Koninkrijk. Op de vraag of ze wel genoten heeft, antwoordde de prinses: “Ik kan u verzekeren, ik heb ontzettend genoten en ben ontzettend dankbaar”. Wel zei ze soms jaloers te zijn op haar ouders die al veel mensen kennen in het Caribische deel van het Koninkrijk. ”Het zal nog veel bezoeken duren voor ik net zo soepeltjes rondloop als zij hier doen.”