Emma Toussain
Emma Toussain Love & Seks 24 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

7 tips: z贸 maak jij een goede indruk op de schoonfamilie tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn leuk, maar gaan vaak ook gepaard met veel spanning. Shoppen, familiebezoek, etentjes en cadeau鈥檚. Mocht je vanavond voor het eerst gaan eten bij je schoonfamilie, kan dat best stressvol zijn. Want.. hoe zorg je er voor dat je een goede indruk maakt?

Klein tipje van de sluier: wees gewoon lekker jezelf.

De schoonfamilie

Deze eerste indruk-tips zijn toepasbaar in elke situatie, niet alleen tijdens kerst. Ook als je dit soort ontmoetingen niet spannend vindt, zijn deze tips handig om jezelf toch een houding te kunnen geven. En bedenk: het komt allemaal goed. Ben jij 茅茅n van deze sterrenbeelden? Let dan goed op.

1. Vraag aan je partner of ze je een beetje kunnen voorbereiden

Als je je schoonfamilie voor het eerst gaat ontmoeten, kan het lijken op een sollicitatiegesprek of een eerste date. Je wil graag dat ze je leuk en aardig vinden dus het is logisch als je wat nerveus wordt. Het beste wat je kunt doen? Je goed voorbereiden. Vraag aan je partner of hij/zij je wil uitleggen hoe de familie in elkaar zit, hoe de familiebanden zijn en of er gespreksonderwerpen zijn die je beter kunt vermijden.

2. Bespreek alle zorgen die je hebt

Het kan best spannend zijn om een je nieuwe schoonfamilie te ontmoeten. Het is daarom handig om je partner in te lichten over alle zorgen die je hebt, zodat hij of zij deze kan wegnemen en zodat jullie samen een plan van aanpak kunnen bedenken. Mocht je je geen zorgen maken over de ontmoeting, dan kan het wel fijn zijn om 鈥榮ignaal鈥 af te spreken met je partner, zodat hij of zij weet wanneer je graag naar huis wil.

3. Kom niet met lege handen aan

Als je gegarandeerd een goede indruk wil maken kan je het beste iets meenemen. Een bos bloemen, een fles wijn (check wel even of er alchohol gedronken wordt) of bijvoorbeeld een doos met koekjes of een zelfgemaakt dessert. Op deze manier laat je zien dat je aan ze denkt maar ook dat je dankbaar bent voor de uitnodiging. Houdt je schoonmoeder van speciale koffie of gebruikt ze altijd die ene pastasaus uit dat lokale Italiaanse winkeltje? Je scoort extra punten als je een gepersonaliseerd cadeau meeneemt.

4. Bied aan om te helpen

Hulp is altijd fijn, helemaal tijdens de feestdagen. Een diner voorbereiden kan veel werk zijn en hoe prettig is het dan als iemand aanbiedt om te helpen? Ook al schenk je een glas wijn in, dek je de tafel of help je met pannen afwassen, alles is welkom! Ook hier scoor je gegarandeerd punten mee.

5. Probeer je niet al te veel te mengen in controversi毛le gespreksonderwerpen

Natuurlijk is het goed als je een mening hebt en die mag je ook laten horen. Wees je er wel bewust van dat het misschien niet zo handig is om tijdens je eerste ontmoeting meteen een duidelijk standpunt in te nemen, helemaal niet als het gaat om controversi毛le onderwerpen, zoals politiek of vaccinaties. Mocht jij een heel ander standpunt hebben dan je schoonfamilie kan dit voor een kloof zorgen. Probeer daarom nieuwsgierig te zijn en veel vragen te stellen. Op die manier hou je het gesprek gaande zonder al te veel over je eigen standpunt te praten. Voel je aan dat het veilig is om jouw mening te geven? Doe dat dan vooral! Dan leren ze jou goed kennen.

Klaar voor kerst? De Netflix-film 鈥楢 Castle For Christmas鈥 brengt je in de stemming

6. Heb respect en begrip voor familietradities

Elke familie heeft andere tradities tijdens de feestdagen. Mocht je in een familie terecht komen met andere culturele achtergrond kan het verschil helemaal groot lijken. Laat je meenemen in deze nieuwe tradities en bied niet te veel weerstand. Je openstellen voor andere tradities is leerzaam en leuk! Tenzij je het ergens 茅cht niet mee eens bent. Dan kan je natuurlijk altijd netjes uitleggen waarom je iets vindt.

7. Het lijkt misschien een open deur: wees gewoon authentieke jezelf

Mensen hebben het al snel door als je je anders voordoet dan je eigenlijk bent. Wees daarom gewoon jezelf! Maak grapjes, wees zenuwachtig, neem even een adempauze. Hoe vaker jij je schoonfamilie ziet hoe beter het gaat en hoe beter ze jou leren kennen.

Oh en.. vergeet niet te genieten!

Holiday ready 鈥 Dit zijn de mooiste make-uplooks voor de feestdagen