Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Beauty en Style 9 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

6 x waardoor een foundation minder mooi kan zijn

De keuze van een foundation is razend moeilijk doordat er zoveel verschillende soorten zijn. Wanneer je foundation dan ook nog eens niet tot het gewenste resultaat blijkt te leiden is het helemaal balen. Maar het zo ook kunnen dat je per ongeluk één van deze veelgemaakte fouten maakt waardoor je niet het beste uit je foundation haalt.

1. Je scrubt niet

Elke dag hopen dode huidcellen zich op, en helaas doen ze dat niet gelijkmatig verdeeld over de huid. Een samenklontering van dode huidcellen zorgt voor een droog, ruw plekje. Wanneer je foundation aanbrengt zul je zien dat op deze ruwe en droge plekjes foundation sterker hecht. Deze plekjes kleuren daardoor donkerder op dan de rest. Één tot twee keer scrubben in de week verhelpt dit probleem.

2. Je hydrateert je huid niet

Je huid heeft dagelijks vocht nodig. Wanneer je je huid dit niet geeft door middel van een dagcrème zal je huid het vocht uit je foundation proberen te halen, met als gevolg dat de foundation door je huid wordt ‘opgezogen’. Dit zorgt voor een vlekkerig resultaat. Breng daarom voordat je foundation opdoet een laagje hydraterende dagcrème aan om een mooie basis te creëren voor je make-up.

3. Je gebruikt de verkeerde primer

Een primer is vaak op siliconenbasis en dat matcht niet goed met een foundation op waterbasis. Check daarom goed de ingrediëntenlijst van je primer én je foundation om te bepalen of ze allebei op waterbasis of op siliconenbasis zijn.

4. Je gebruikt teveel primer

Wanneer je teveel van je primer gebruikt kan het een glibberige ondergrond voor je foundation creëren. Je foundation glijdt daardoor als het ware alle kanten op. Ook kan het ervoor zorgen dat je foundation gaat ‘rullen’. ‘Rullen’ is wanneer je je foundation opbrengt en het er tegelijkertijd weer afkomt in kleine kruimeltjes. Zorg ervoor dat je je primer ook de kans geeft om goed in te trekken voordat je je foundation eroverheen aanbrengt.

5. Je gebruikt teveel foundation

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk je huid camoufleren met foundation. Maar het effect wordt niet bepaald mooier wanneer je laag op laag blijft smeren. Mooier is het om een dunne laag foundation aan te brengen en eventuele oneffenheden die je er nog doorheen ziet extra aan te stippen met een concealer. Zo blijft je make-up een natuurlijke uitstraling houden terwijl je teint wel geëgaliseerd is.

6. Je poedert je foundation niet af

Afpoederen van je foundation is een hele belangrijke stap die vaak wordt overgeslagen. Door je make-up af te poederen met een transparante poeder zorg je ervoor dat je make-up wordt gefixeerd. Met andere woorden: Hij blijft zitten waar hij zit. Wanneer je dit niet doet heb je grote kans dat je make-up na verloop van tijd gaat verschuiven en vlekkerig wordt.