Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 23 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Last van een opgeblazen gevoel na het sporten? Hier kan het door komen!

Bloating sucks. Waar je je normaal gesproken na een workout voldaan, moe of juist energiek (of een mix van allebei) voelt, heb je ook vaak een opgeblazen gevoel. Dat voelt misschien onlogisch en is vooral vervelend, maar valt ook te verklaren.

Dit zijn namelijk 4 redenen waarom je een opgeblazen gevoel kan krijgen na het sporten. En we vertellen je natuurlijk ook hoe je het kan helpen verminderen of zelfs voorkomen.

Opgeblazen gevoel na het sporten

Je hebt net 30 tot 60 minuten flink je best gedaan met als doel je daarna goed te voelen, en wat gebeurt er? Je krijgt een vervelend opgeblazen gevoel. Vervelend, maar vooral herkenbaar. Een opgeblazen gevoel kan juist vaak plaatsvinden na het sporten, vooral als je dat doe nadat je gegeten.

Het is niet de workout zelf die zorgt voor een opgeblazen gevoel, maar een gevolg van op een bepaalde manier ademhalen of het heeft te maken met je spijsvertering. Dit zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel na het sporten:

1. Het moment waarop (en wat) je eet

Te dicht op je workout eten, kan voor een opgeblazen gevoel zorgen omdat je spijsvertering kan woden vertraagd tijdens het sporten. Onthoud ook dat wanneer je voedsel met veel vezels, vet of eiwitten eet, dat óók een opgeblazen gevoel als gevolg kan hebben. Deze voedingsmiddelen hebben namelijk tijd nodig om te verteren.

2. Te veel water drinken

Hydratatie is heel belangrijk als je gaat sporten, maar er bestaat ook iets als te veel water drinken. Ja, echt. Als je te veel water drinkt dan je lichaam aan kan, kan je last krijgen van dat vervelende opgeblazen gevoel. De combinatie van veel zweten en veel water drinken, kan ervoor zorgen dat het natriumgehalte in het lichaam daalt, waardoor je lichaam water vast gaat houden.

3. Intensieve of snelle ademhaling

Als je sport, verandert je ademhaling. Niet gek, je spant je natuurlijk ook meer in dan wanneer je op je luie kont zit te Netflixen op de bank. Maar deze intensieve of snelle ademhaling kan er toe leiden dat je lucht inslikt, waardoor je er weer opgeblazen uit kan zien (en kan voelen).

4. De stressreactie van je lichaam

Hoewel je misschien niet per se stress hebt, kan een intensieve workout zorgen voor een vlucht- of vechtreactie van je lichaam. En je raadt het al, dat kan weer voor een opgeblazen gevoel zorgen.

Wat doe je eraan?

Hoewel een opgeblazen gevoel vervelend is, is het niks permanents. Vaak gaat het vanzelf wel over, maar je kan ook een aantal dingen doen om te zorgen dat het gevoel sneller weggaat. Dit zijn ze:

1. Focus op je ademhaling

Intensieve of snelle ademhaling kan dus zorgen voor een opgeblazen gevoel, dus focussen op je ademhaling is een goede manier om dat opgeblazen gevoel weg te krijgen. Probeer tijdens een workout je ademhaling niet vast te houden, adem liever door je neus in zodat je niet te veel lucht hapt.

2. Rehydratatie

Om je lichaam te helpen herstellen van het verlies van natrium door zweten, probeer dan te rehydrateren. Hoe? Door middel van elektrolyten (natrium, kalium, calcium bijvoorbeeld) om de vochtbalans te helpen herstellen.

3. Eet goed

Het is obviously niet goed voor je lijf om onderweg naar de sportschool nog gauw even naar de McDrive te gaan, dat weten we allemaal. Verder moet je vezel- en proteïnerijke maaltijden bewaren voor een paar uur na de workout.

Niet alleen wat je eet is van belang, ook wanneer je dat gaat doet. Eet maximaal een uur van tevoren iets, zodat je het “risico” op een opgeblazen gevoel na het sporten vermindert.

Meer lezen over workouts?